Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl



Nr. 2004/133
23 juni 2004

Minister De Geus correct geïnformeerd over inhuur externen UWV

De kosten die het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) vorig jaar heeft gemaakt voor het inhuren van externe krachten zijn correct verantwoord. Tot die conclusie komt minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. Het UWV heeft wel een aanzienlijk bedrag uitgegeven aan de inhuur van externen maar is binnen het budget voor personeelskosten gebleven.

De gegevens die het UWV heeft aangeleverd zijn gecontroleerd door de accountants van het UWV en vervolgens door de accountants van het ministerie. Ook heeft de minister advies gevraagd aan de Inspecteur-Generaal van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI).

Voor de uitgaven van in totaal 248 miljoen Euro was volgens het UWV een aantal redenen. Ze waren nodig voor het inlopen van achterstanden op het gebied van (her)keuringen en bezwaar en beroep. Daarnaast heeft het UWV een oplopend aantal werkloosheidsaanvragen afgehandeld. Er is een vacaturestop ingesteld vanwege de voorziene verkleining van het personeelsbestand van het UWV met 6300 formatieplaatsen. Ontstane vacatures zijn ingevuld met tijdelijke en externe krachten.

Ten slotte zijn er extra mensen nodig geweest te voorbereiding van de invoering van nieuwe wet- en regelgeving zoals de samenwerking tussen UWV en Belastingdienst (SUB) en de Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in de socialezekerheidswetten (Walvis). Naast de gewone werkzaamheden heeft UWV te maken met een aantal grote veranderingsprojecten in het kader van de fusie. Ondersteuning van externe deskundigen is hiervoor noodzakelijk.

De minister deelt de mening van de Inspectie voor Werk en Inkomen (IWI) dat de nadere uitsplitsing van dit bedrag naar onder andere keuringspersoneel en automatisering de omvang van de uitgaven nuanceert. Daarnaast is het voor de minister van belang dat de grote inzet van externen voor een afgebakende periode, namelijk het afronden van het fusieproces tot en met 2005, plaatsvindt.

De minister heeft met het UWV afgesproken dat de transparantie van de verantwoording verder wordt verbeterd. Voortaan zullen personele ontwikkelingen in de verantwoording afzonderlijk genoemd worden. Het inkoopverslag UWV 2003, een intern werkdocument dat de aanleiding was voor de discussie, maakt geen deel uit van de geldende verantwoordingsplicht.


---

De volledige tekst van de brief van minister De Geus staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de rechter knoppenbalk).

23 jun 04 18:26