Gemeente Leeuwarden

Kopgroep op weg naar de finish op het Zaailand Kopgroep op weg naar de finish op het Zaailand

Memorabele eerste Noord-Nederland Tour

Bron: Gemeente Leeuwarden
Rabobank-renner Bobbie Traksel was woensdag 23 juni de snelste bij de finale sprint in de eerste editie van de Noord-Nederland Tour. De spurt ging tussen 22 koplopers die na bijna 200 kilometer koers nog drie rondes door de binnenstad van Leeuwarden maakten.

Bij het eerste rondje kwam de kopgroep in het verkeer terecht. Daarop werd de wedstrijd geneutraliseerd, waarna de renners nog drie ronden moesten afleggen. Traksel drukte op het Zaailand zijn wiel als eerste over de streep. De renner uit Tiel werd gehuldigd, maar kreeg na afloop bericht van de wedstrijdleiding dat hij zijn eerste plaats moet delen met de andere renners uit de kopgroep. Het tumultueuze verloop van de finale was voor de jury reden om prijzengeld en UCI-punten over de 22 te verdelen.

Tegen een decor van onweersbuien, harde wind en felle regen baande het peloton zich een weg van startplaats Groningen naar de Friese hoofdstad. "Dat hoort erbij in het hoge noorden,'' aldus kopgroeplid Rudie Kemna. Voor veel coureurs was de eerste editie van de Noord-Nederland Tour een goede krachtmeting voor het Nederlands Kampioenschap dat een paar dagen later in Rotterdam wordt verreden.

Volgend jaar wordt de Noord-Nederland Tour in omgekeerde richting verreden. Startplaats is dan Leeuwarden, er wordt in Groningen gefinisht.