Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT)

concurrentieslag te verliezen

23 juni 2004: Bedrijven dreigen concurrentieslag te verliezen

Overheid moet innovatie krachtiger ondersteunen

Persbericht van de AWT

Nederlandse bedrijven moeten sterker inzetten op innovatie om op het internationale speelveld overeind te blijven. De overheid moet deze strategie veel krachtiger ondersteunen. Dat schrijft de Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) in zijn advies `Tijd om te oogsten! Vernieuwing in het innovatiebeleid'. Het advies is vandaag aangeboden aan de Commissie Technologiebeleid van de Tweede Kamer.

Op dit moment benut Nederland zijn innovatiepotentieel onvoldoende. AWT-voorzitter Sistermans: "Nu hebben we nog de mogelijkheid om dé innovatiedelta van Europa te worden. We hebben uitstekend onderzoek, een goed geschoolde bevolking, een dikke octrooiportefeuille en veel R&D-activiteit. Bovendien is Nederland een aantrekkelijk land om in te wonen, te werken en zaken te doen - zeker ook voor kenniswerkers. Maar als we nu tevreden achterover leunen, halen andere landen ons snel in. Het is tijd om te oogsten!"

Verbeter het innovatiebeleid

De Nederlandse overheid ondersteunt innovatie in bedrijven al op allerlei manieren. Maar om onze positie verder te versterken, moet het innovatiebeleid op vier punten beter.

1. Zet benutting centraal. Innovatie is de toepassing van kennis om nieuwe producten op de markt te brengen. Veel kleine en middelgrote bedrijven hebben nu te weinig mensen in dienst die de vertaling van kennis naar toepassing kunnen maken. De overheid moet daarom stimuleren dat er meer hoger opgeleiden in het MKB gaan werken.

2. Keer de dalende investeringen. De goede prestaties van Nederland in de kenniseconomie zijn onder meer het resultaat van publieke investeringen in onderwijs en onderzoek. De overheid moet deze stevige basis in stand houden en de dalende trend in investeringen een halt toeroepen.

3. Maak keuzes in het stimuleringsbeleid. Nederland is te klein om overal in uit te blinken. De overheid doet er goed aan te kiezen en een beperkt aantal netwerken van bedrijven en kennisinstellingen zo te stimuleren dat ze internationaal kunnen excelleren.

4. Meer aandacht voor vormgeving en management. Het innovatiebeleid concentreert zich nu vooral op technologie- en kennisontwikkeling. Innovaties mislukken echter niet alleen door technische obstakels, maar zeker ook door onaantrekkelijke vormgeving of falend management. Daarom moet de overheid bedrijven ook ondersteunen bij deze niet-technologische aspecten.

Een actievere overheid

Om innovatie beter te ondersteunen, moet de overheid zich actiever opstellen. Dus: maatwerk leveren en inspelen op concrete behoeften. Niet op afstand algemene regelingen verzinnen, maar gericht knelpunten wegnemen en bedrijven helpen kansen te realiseren. En wanneer zij klant of opdrachtgever is, moet zij vernieuwing uitlokken bij haar leveranciers door prikkelende opdrachten te geven en innovaties te belonen.