Gemeente Voorburg-Leidschendam


Leidschendam-Voorburg maa(k)t werk van parkeren

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 4 juni 2004
---

Leidschendam-Voorburg werkt aan een effectief parkeerbeleid voor de hele gemeente. De ambitie om tot een nieuw parkeerbeleid te komen, was al uitgesproken in het Verkeers- en Vervoerplan dat op 2 maart 2004 is vastgesteld. De eerste stap op weg naar het nieuwe parkeerbeleid was het opstellen van een startnotitie parkeren. Deze startnotitie heeft de raadscommissie Openbaar Gebied inmiddels besproken op 25 mei jl. De commissie heeft het college de kaders meegegeven waarbinnen het parkeerbeleid gemaakt moet worden. Het college gaat hiermee voortvarend aan de slag door het organiseren van een beleidsatelier voor belanghebbenden op 23 juni aanstaande.

Startnotitie
Bij het opstellen van het parkeerbeleid houdt de gemeente rekening met de volgende uitgangspunten:

* Het beleid is erop gericht problemen op te lossen. Vastgesteld wordt waar de huidige parkeerproblemen zich voordoen. Een onderzoek hiernaar is al uitgevoerd door Grontmij. Op basis van de uitkomsten hiervan zullen specifieke maatregelen worden genomen.
* De maatregelen worden afgestemd op de specifieke omstandigheden in een bepaald gebied.

* De maatregelen zullen per gebied worden bekeken en worden afgestemd op de plaatselijke omstandigheden, waarbij het behouden en versterken van de ruimtelijke kwaliteit in dat gebied in het oog wordt gehouden. Voor sommige gebieden betekent dit dat gezocht zal moeten worden naar alternatieven voor het toenemend straatparkeren.

Het gaat dus kortom om maatwerk, ook als het gaat om de winkelgebieden. Wethouder Beenakker (Verkeer) zegt hierover: ´Bij het maken van het parkeerbeleid gaan we uit van het principe ´parkeren is maatwerk´. Zo ligt het niet voor de hand om in winkelcentrum Leidsenhage betaald parkeren in te voeren, omdat daar geen sprake is van parkeerproblemen. Dit is ook al verwoord in het vastgestelde Verkeers- en Vervoerplan.`.

Beleidsatelier
Op woensdag 23 juni organiseert de gemeente een beleidsatelier over het parkeerbeleid. Aan deze bijeenkomst zullen ambtenaren, belanghebbenden, deskundigen uit het veld en raadsleden deelnemen. Er zal worden gediscussieerd over de verschillende mogelijkheden om parkeerproblemen aan te pakken.

Hierbij zal ook worden gekeken naar de ervaringen van andere gemeenten. Naar aanleiding van de resultaten van de beleidsateliers en de onderzoeksresultaten naar de parkeerdruk stelt de gemeente een concept-parkeernota op. Daarna zal met de belanghebbenden in de wijken worden gepraat over de oplossingen voor een specifieke wijk. Zo ontstaat ook maatwerk per wijk. De gemeente wil eind dit jaar de uiteindelijke parkeernota presenteren.