NOC*NSF


Amsterdam verwelkomt opnieuw Olympisch vuur

ARNHEM - Het organisatiecomité van de komende Olympische Spelen (Athens Organising Committee Olympic Games 2004) en de co-presenters Coca-Cola en Samsung hebben vandaag de route bekendgemaakt van de Athens 2004 Olympic Torch Relay, ofwel Olympische fakkeltocht.

Onder het motto 'Het Olympisch Vuur is van Iedereen' zal op woensdag 23 juni 2004 het Olympisch vuur in Amsterdam worden ontstoken. Dan dragen honderdtwintig lopers in estafettevorm de legendarische Olympische vlag door Amsterdam. De loop voert van de Amsterdam Arena naar het historische Olympisch Stadion, waarin 1928 de Olympische Spelen plaatsvonden.

Begin juni 2004 zal de tournee van het Olympisch Vuur van start gaan langs 34 steden waaronder alle gaststeden van de Olympische zomerspelen uit het verleden. Om deze reden doet de tocht ook onze hoofdstad aan. De Olympische vlam vervolgt na Amsterdam zijn weg door Europa en zal uiteindelijk arriveren in Athene, waarop 13 augustus de Olympische Spelen worden geopend.

Trots

De wethouder sport van de gemeente Amsterdam, Hester Maij:"Ik ben er trots op dat het Olympisch vuur na 76 jaar weer zal branden in Amsterdam. Ik ben er van overtuigd dat dit evenement net als in 1928 een fantastische impuls zal zijn voor de sport in onze stad."

De Olympische fakkeltocht in Amsterdam, een estafette over 49,8 km, verbindt niet alleen Amsterdam en zijn Amsterdammers uit vele wijken, maar ook jong en oud uit verschillende provincies in Nederland. De tocht zal tevens jong en oud, top- en amateursporters, bekend en onbekend bij elkaar brengen.
NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra zegt met haar aanstekelijke enthousiasme, "De fakkelestafette gaat de hele wereld over en maakt direct duidelijk dat sport verbroedert. Het Olympische Vuur is van ons allemaal, net zo als sport van ons allemaal is."

Verschillende groepen

De honderd twintig lopers worden geselecteerd uit allerlei verschillende groepen. Veertig door NOC*NSF in samenwerking met de Gemeente Amsterdam. Co-presenters van de Athens 2004 Olympic Torch Relay, Coca-Cola en Samsung starten begin volgend jaar een wervings- en nominatiecampagne voor de overige tachtig fakkeldragers.

Zeshonderd kinderen helpen met de organisatie en begeleiding van de tocht. Deze Junior VIPS werken samen met prominente Nederlanders. De route die de fakkel aflegt, voert langs bijna alle stadsdelen in Amsterdam, van Oud Zuid tot en met de Baarsjes. Langs de route zullen sportieve en culturele manifestaties worden gehouden op de Dam, op het Museumplein en in het Vliegerbos (Noord). Hoogtepunt is de aankomst in het Olympisch Stadion waar de vlam 76 jaar na dato terugkeert.

Unieke gebeurtenis

Simon McDowell, managing director Coca-Cola Nederland voegt toe: "Sinds 1928 ondersteunen wij wereldwijd de Olympische Spelen. Wij zijn trots om ook hier in Amsterdam de 2004 Athens Olympic Torch Relay mede te mogen presenteren. Wij willen graag onderdeel zijn van deze unieke gebeurtenis waar mensen het Olympische gevoel kunnen delen en vooral een actieve, sociale en spannende dag kunnen beleven".

Vice President van Samsung Electronics Benelux BV, de heer Frans Hulshof zegt dat Samsung blij is om zich al sinds 1988 sponsor te noemen van het grootste sportevenement ter wereld en dat de bijdrage aan de Olympische Fakkeltocht in 2004 het geheel compleet maakt. "De uitstraling en visie van de Olympische Spelen sluit nauw aan bij die van Samsung," aldus Frans Hulshof.

De activiteiten en festiviteiten ter ere van de 'ATHENS 2004 Olympic Torch Relay' vallen onder de verantwoordelijkheid van het Nationaal Comité Culturele Olympiade Athene 2004. In dat Nationaal Comité zitten ook vertegenwoordigers uit de gemeente Amsterdam, de ministeries van VWS en OC&W, en de media.

(26 november 2003)