Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

FEI Company opent NanoPort(:
een uniek Europees centrum voor nanotechnologie

Eindhoven, 24 juni 2004 -- FEI Company (NASDAQ: FEIC), wereldmarktleider op het gebied van elektronenmicroscopen voor nanotechnologie, opende op 24 juni in Eindhoven haar vernieuwde campus. De twee nieuwe gebouwen zorgen voor een verdubbeling van het Europese hoofdkantoor en de R&D faciliteiten van het bedrijf. De totale oppervlakte bedraagt nu 17.000 m2. Onderdeel van de nieuwe campus is NanoPort, een voor Europa uniek centrum waar wetenschappers en onderzoekers gebruik kunnen maken van de high tech faciliteiten van FEI Company. Aan de opening van de campus was een symposium verbonden dat geheel in het teken stond van nanotechnologie.

De opkomst was boven verwachting. Onder de aanwezigen waren tal van prominenten uit de technologie, wetenschap en research. Het programma stond in het teken van nieuwe ontwikkelingen in de nanotechnologie. Met name de drie disciplines waar FEI Company zich op richt werden uitgebreid besproken: NanoResearch, NanoElectronics en NanoBiology. Iedere discipline werd vertegenwoordigd door een prominente spreker die het belang van nanotechnologie in zijn vakgebied toelichtte: Professor Wolfgang Baumeister (directeur van het Departement Molecular Structural Biology, Max-Planck-Institute for Biochemistry); Dr.Theo Claasen (executive vice president technology & strategy en chief technology officer, Philips Semiconductors) en Tim Harper (oprichter van CMP, directeur van the European NanoBusiness Association en tevens nanotechnologie adviseur). Aansluitend konden de aanwezigen demonstraties bijwonen van de FEI-systemen.

NanoPort: Europa's poort naar nano-dimensies
Belangrijk onderdeel van de nieuwe huisvesting is NanoPort. Met dit nieuwe centrum heeft FEI Company de kennis en expertise in huis om verder onderzoek op het gebied van nanotechnologie te doen. NanoPort biedt klanten, maar ook externe onderzoekers en wetenschappers, de mogelijkheid gebruik te maken van de producten en technologie van FEI Company. NanoPort is bovendien een centrum waar externe onderzoekers samen met FEI-ontwikkelaars aan projecten werken. Een goed voorbeeld daarvan is het recent aangekondigde Interaction Proteome project van de Europese Unie. "Al decennia lang maken wij met onze technologieën en producten de nano-dimensie toegankelijk voor onderzoekers en wetenschappers,"aldus Rob Fastenau, senior vice president en general manager van FEI's Electron Optics Product divisie en senior executive voor Europa. "De opening van onze uitgebreide campus en NanoPort stelt ons in staat om hiermee door te gaan. De vraag naar instrumenten en toepassingen die het mogelijk maken om tot op sub-100nm onderzoek te doen, neemt toe. Daarom ben ik ervan overtuigd dat onze nieuwe faciliteiten een belangrijke rol gaan spelen in toekomstig onderzoek en productontwikkeling voor zowel Europa als de rest van de wereld." NanoPort is in Europa uniek in zijn soort en maakt deel uit van een wereldwijd kennisnetwerk op het gebied van nanotechnologie. Vergelijkbare centra van FEI Company zijn te vinden in de Verenigde Staten en Japan.

Complete productrange
NanoPort herbergt een complete range elektronen-, ionen- en dual beam microscopen die met behulp van FEI's eigen software kunnen worden gebruikt. Deze apparatuur maakt het mogelijk om tot op nano-dimensie (1 nm = 1 miljoenste mm) zowel organische als kunstmatige structuren en/of samenstellingen te bestuderen en te modificeren. Door deze apparatuur beschikbaar te stellen, kunnen onderzoekers en bedrijven die geen middelen hebben om dergelijke microscopen aan te schaffen dankzij FEI Company toch hun onderzoek uitvoeren. "FEI's NanoPort is een echt kenniscentrum. Hier komen kennis, ervaring en enthousiasme samen. Het zijn onmisbare ingrediënten voor succesvol onderzoek," concludeerde Professor Baumeister na zijn presentatie. NanoPort is de thuisbasis voor wetenschappers op het gebied van NanoResearch, NanoElectronics (o.a semiconductors en data-opslag) en NanoBiology (biotechnologie, structurele biologie, proteomics en pathologie).

Nauwe samenwerking met klanten
FEI Company werkt intensief samen met haar klanten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Daardoor weet FEI Company op welke problemen klanten stuiten en wat ze nodig hebben om goed onderzoek uit te kunnen voeren. Daarnaast biedt NanoPort onderdak aan de FEI Academy, waar medewerkers en klanten worden opgeleid en kennis kunnen maken met de nieuwste technologieën en toepassingen.

Over FEI Company
FEI's Tools for Nanotech, omvatten ionen- en elektronen-beam technologieën, 3D- karakterisatie, analyse en modificatie tot op sub- Ångstrom niveau. Met R&D-centra in Noord-Amerika en Europa en een sales- en service-organisatie in meer dan 40 landen wereldwijd, brengt FEI de nanodimensie binnen het bereik van toonaangevende onderzoekers en fabrikanten. Meer informatie over FEI kunt u vinden op: www.feicompany.com

---- --

Contact ook voor foto's:
Cathy van Mastrigt              Serge van Rooij
Marketing Communications            Bex*van der Schans
FEI Company, Europe             + 31 40 294.5252
+31 40 276.6225             svrooij@bvdspr.nl
cathy.van.mastrigt@nl.feico.com