Gemeente Delfzijl

Persbericht

24-06-2004
Brandweer Delfzijl oefent hulpverlening bij ongevallen met vrachtauto's

Door stevigheid van nieuwere vrachtwagencabines wordt het steeds moeilijker beknelde personen uit een vrachtauto te bevrijden. Alle blusploegen van de brandweer Delfzijl hebben daarom in de eerste helft van dit jaar uitgebreid geoefend in de verschillende manieren van bevrijden van personen uit vrachtwagens. De oefenavonden werden geleid door een ICET-instructeur (= instructeur speciaal opgeleid voor ongevallen met voertuigen).

Brandweer Delfzijl prijst zich gelukkig met het beschikbaar stellen van een cabine door de firma ESA te Delfzijl. Het betreft een slaapcabine van een DAF 75, die vorig jaar betrokken is geweest bij een ongeval. De cabine van deze DAF is destijds in zijn geheel vervangen en de brandweer Delfzijl mocht deze enigszins beschadigde cabine ontvangen als oefenmateriaal.

Deze cabine zal woensdag 30 juni in een praktijkoefening, met behulp van hydraulisch redgereedschap, vakkundig worden 'gesloopt'. Dit alles wordt op video vastgelegd, om als toekomstig lesmateriaal te dienen. De nadruk van de oefening ligt op de verstevigingsprofielen van een vrachtwagencabine, hoe om te gaan met het zware afvalmateriaal van de cabine in combinatie met het werken op hoogte en de sterkte van de toegepaste materialen ten opzichte van de beperkingen van het redgereedschap.

Hierbij willen we de lokale pers uitnodigen voor het bijwonen van deze oefening. Aanvang zal zijn om 19.30 uur aan de Hogelandsterweg 1 te Delfzijl.