Gemeente Dalfsen

24-06-2004

Erven opgeknapt met Landschap-Plus

Dalfsen - Kleine cultuurhistorische landschapselementen, zoals singels, fruitbomen, hagen of poelen krijgen vaak niet de aandacht die zij verdienen. Met name als ze voor particuliere eigenaren geen directe functie hebben, loopt het onderhoudsniveau terug. Om te voorkomen dat de ecologische en landschappelijke kwaliteit ervan steeds verder daalt, kunnen gemeenten samen met particulieren een beroep doen op het project Landschap Plus - 2003-2004. Ook Dalfsen participeert in dit project. Donderdag 24 juni vond de oplevering plaats van het laatste object. In totaal namen in de gemeente Dalfsen 23 particuliere eigenaren deel aan Landschap Plus.

In Overijssel nemen 19 van de 26 gemeenten deel aan het project. De provincie Overijssel en Landschap Overijssel kennen daarbij een belangrijke rol toe aan gemeenten, omdat zij het dichtst bij het landschap en de bewoners staan. Deelnemende gemeenten moeten daarvoor wel beschikken over een actief landschapsbeleidsplan. Gemeenten moeten ook structureel geld reserveren op hun begroting voor dit doel, omdat de projecten alleen tot uitvoering kunnen komen op basis van co-financiering. Voor landschapszorg bij particuliere eigenaren kunnen gemeenten 50% ROLO-subsidie krijgen. ROLO staat voor "Regeling Onderhoud Landschapselementen Overijssel" . De uitvoering van de regeling laat de provincie over aan Landschap Overijssel. Om te voorkomen dat de opgeknapte landschapselementen op termijn weer achterstand oplopen in het onderhoud, is het streven erop gericht om in ieder geval 75% onder te brengen bij een subsidieregeling uit het Programma Beheer.

In Dalfsen zijn er onder de vlag van Landschap Plus 2003-2004 51 solitaire bomen, 18 leilinden en 103 hoogstamfruitbomen geplant, 13 singels en twee bosjes beheerd, een poel en een wal van 20 meter aangelegd. Het opknappen van de erven en het aanplanten is uitgevoerd door de firma AB Oost.

In Dalfsen werd op de dag van de oplevering een houtwal bekeken.

In Oudleusen is een amfibieënpoel aangelegd .