Gemeente Haarlem


18 juni 2004
sector Stadsbeheer
Julia de Jong, communicatieadviseur
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl

Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persuitnodiging


Persuitnodiging informatiedag 'Rijden op Aardgas' 24 juni 2004

24 juni aanstaande organiseert de gemeente Haarlem een informatiedag over rijden op aardgas. Het Haarlemse bedrijfsleven en ambtenaren uit geheel Nederland zijn deze dag uitgenodigd om aan verschillende workshops deel te nemen. Daarnaast is een groot aantal personenauto's, bestelwagens, trucks en een bus op aardgas aanwezig voor het maken van testritten. Ook vindt deze dag de overdracht van het aardgasvulstation plaats aan dutCH4, die de exploitatie overneemt van Nuon.

Haarlem is als gemeente koploper op het gebied van rijden op aardgas. Welke obstakels heeft de gemeente hierbij genomen? Wat zijn haar ervaringen met het rijden op aardgas? En kunnen andere gemeenten en bedrijven hier hun voordeel mee doen? Deze vragen staan de 24ste juni centraal.

Voor geïnteresseerde journalisten is deze dag een persprogramma samengesteld:

13.45 uur: Verzamelen in de centrale hal van het Nuon-gebouw;

14.00 uur: Wethouder R. Grondel (Milieu) geeft uitleg over het thema 'Rijden op Aardgas' en het Haarlemse gemeentebeleid hieromtrent;

14.30 uur: Overdracht aardgasvulstation en demonstratie van enkele aardgasauto's (o.a. introductie van de Mercedes Econic en een 15 meter lange aardgasbus).

De Schalm schaft als eerste in Nederland een Iveco Daily op aardgas aan. Ook deze auto is op het terrein aanwezig en Frans Huissen, directeur van De Schalm, legt uit waarom zij tot deze aankoop hebben besloten;

14.50 uur: Gelegenheid tot het stellen van vragen aan wethouder Grondel, Frans Huissen (De Schalm), pompexploitant dutCH4 en enkele auto-importeurs.

De informatiedag wordt in en rondom het Nuon-kantoor te Haarlem gehouden, Oudeweg 85 (bedrijvenpark Waarderpolder). Voor aanmelding en meer informatie kunt u contact opnemen met Julia de Jong, communicatieadviseur gemeente Haarlem, tel. 023-511 4903 (woensdag afwezig).


Achtergrondinformatie

De gemeente Haarlem heeft een beleid ontwikkeld waarin het promoten en realiseren van duurzame mobiliteit een belangrijke plaats inneemt. Het rijden op aardgas is een speerpunt in deze visie. De duurzaamheid van aardgas wordt ondersteund door recent TNO-onderzoek, dat heeft uitgewezen dat aardgas de schoonste autobrandstof is. De uitlaatgassen bevatten niet alleen minder fijn stof, stikstofoxiden, CO2 en koolwaterstoffen dan diesel en benzine, maar aardgas is zelfs schoner en voordeliger dan LPG (autogas). Het gebruik van aardgasvoertuigen kan de lokale luchtkwaliteit dus aanzienlijk verbeteren terwijl de vervoerskosten omlaag gaan. Het gevolg is dat steeds meer autofabrikant en met aardgasvoertuigen op de markt komen.

Momenteel rijden er in de regio Haarlem(mermeer) meer dan honderd personenauto's en bedrijfsauto's op aardgas. Om dit aantal uit te breiden wordt er gewerkt aan de realisatie van een commerciële tankinfrastructuur. De gemeente werkt nauw samen met andere bedrijven en gemeenten, auto-importeurs, energiebedrijven en pompexploitanten om de visie verder door te ontwikkelen.

---- --