INSPECTIE GEZONDHEIDSZORG

IGZ: Scopen nog steeds onvoldoende schoon

INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG: SCOPEN NOG STEEDS ONVOLDOENDE

SCHOON

Ziekenhuizen desinfecteren hun scopen onvoldoende. Dat blijkt uit een vervolgonderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Scopen zijn instrumenten waar de dokter mee kan kijken en kleine operaties kan verrichten op plekken waar hij niet eenvoudig bij kan komen, zoals de slokdarm en de maag.

In 2000 bleek al dat er veel tekortkomingen waren in het desinfecteren van scopen. De inspectie drong destijds aan de desinfectie van scopen te verbeteren. Als dit niet zorgvuldig gebeurt, bestaat het risico op besmettingen voor de patiënt. Sinds het uitbrengen van het eerste rapport kreeg de inspectie regelmatig meldingen binnen dat ziekenhuizen hun patiënten moesten testen op besmettingen, omdat zij waren blootgesteld aan scopen die niet goed gereinigd waren.

In meer dan de helft van de ziekenhuizen is er geen sluitend systeem voor de desinfectie van scopen. Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het proces. Soms werkt men met verouderde protocollen of er is helemaal geen protocol. Daardoor kan niet geëvalueerd worden of scopendesinfectie goed verloopt. Wél is er inmiddels in de helft van de ziekenhuizen een functionaris aangewezen die het proces van desinfectie van scopen in de gaten houdt.

Op de afdelingen endoscopie is de situatie verbeterd, maar op andere afdelingen moet nog veel gebeuren. Het desinfecteren van scopen gebeurt soms nog met de hand, terwijl dit met machines zou moeten om besmettingsrisico's uit te sluiten. Bij de handmatige methode blijkt dat men zich onvoldoende houdt aan de vereiste inwerktijd van het desinfectiemiddel. Het kwam zelfs voor dat men de scoop alleen afveegde met een doekje met wat alcohol en soms vond helemaal geen desinfectie plaats.

De inspectie eist dat alle ziekenhuizen binnen drie maanden een plan van aanpak hebben opgesteld om het desinfecteren van scopen te verbeteren. Binnen een jaar moeten de verbeteringen doorgevoerd zijn. Als ziekenhuizen dit nalaten, zal de inspectie optreden. De veiligheid van de patiënt staat voorop. Het moet tot een minimum worden beperkt dat patiënten door onderzoek of behandeling via een scoop infecties oplopen.


-0-0-0-