Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 24 juni 2004


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over groeihormoonbehandelingen


1. Hebt u kennisgenomen van het bericht dat de controle op de veiligheid van groeihormoonbehandelingen bij kinderen en volwassenen in Nederland ernstig gevaar loopt?


2. Is het juist dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) af wil van de landelijke registratie van medische gegevens van de groeihormoonbehandelingen, uitsluitend om kosten te besparen? Is het juist dat het CVZ gelijktijdig positief oordeelt over de het huidige systeem van beoordeling en registratie van groeihormonen?


3. Is het correct dat het CVZ de landelijke beoordeling en registratie van groeihormonen wil overdragen aan de Stichting Landelijke beoordeling aanvragen geneesmiddelen (LABAG)? Zo ja, kunt u aangeven welke consequenties dit zal hebben voor de kwaliteit en kosten van de beoordeling?


4. Kunt u aangeven welke consequenties het afschaffen van de landelijke registratie van medische gegevens van groeihormoonbehandelingen heeft voor de patiënten en voor het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan wordt naar hormonen die de groei bevorderen dan wel afremmen?


5. Bent u bereid om in kaart te brengen wat exact de afweging is van het CVZ om de controle op groeihormoonbehandeling dusdanig terug te dringen? Wat vindt u van deze gevaren? Wat gaat u ondernemen om te voorkomen dat, zoals de Groeistichting Nederland aangeeft, een rampzalige situatie ontstaat?


6. Kunt u aangeven welke financiële consequenties het overdragen van de landelijke beoordeling van de aanvragen van groeihormoon aan de stichting Landelijke beoordeling aanvragen geneesmiddelen (LABAG) heeft? Deelt u de mening dat deze overdracht tot kwaliteitsverlies van de beoordeling kan leiden?


Haagsche Courant, d.d. 21 juni 2004, Minder controle op behandelingen met groeihormonen