Ingezonden persbericht

PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland

Leges horecavergunningen sinds 2002 met 23% gestegen

Koninklijk Horeca Nederland: "stel grenzen aan de autonomie van gemeenten!"

WOERDEN, 25 juni 2004 -- De afgelopen twee jaar zijn de gemeentelijke kosten (de leges) voor horecagerelateerde vergunningen met gemiddeld 23% verhoogd. De volstrekte willekeur in tarieven is directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland een doorn in het oog. "Aan de autonomie van gemeenten moeten grenzen gesteld worden! Kan de gemeente Duiven bijvoorbeeld uitleggen waarom bij hen de vergunningen bijna E 2.000,= kosten en een paar kilometer verderop in Beuningen slechts E 297,=?"

Het bedrijfschap Horeca en Catering heeft in opdracht van Koninklijk Horeca Nederland een tweejaarlijks onderzoek* uitgevoerd naar de prijsontwikkeling van gemeentelijke leges. Hieruit blijkt dat er tussen gemeenten verschillende tarieven worden gehanteerd. Horecagerelateerde vergunningen (Drank- en Horecawet-, exploitatie-, terras- en gebruiksvergunning) kosten gemiddeld E 708,= aan leges. Een stijging van 23% ten opzichte van de E 574,= in 2002.

Het aantal uur om vergunningen af te geven is net als bij de vorige meting veel te hoog en te verschillend. Om een Drank- en Horecawetvergunning te krijgen zijn ambtenaren in Zevenhuizen-Moerkapelle 40 uur aan het werk, terwijl dit in Sneek, Coevorden en Bellingwedde slechts één uur kost. De grote verschillen zijn niet te verklaren.

Koninklijk Horeca Nederland stelt de politiek het volgende voor:
- overheden mogen leges niet méér laten stijgen, dan de vastgestelde inflatiecorrectie;
- de autonomie van gemeenten moet ingeperkt worden;
- de rijksoverheid moet een uniforme en transparante regeling ontwikkelen om zo de hoogtes van te heffen leges kostengerelateerd d.w.z. transparant vast te stellen;
- de regeling moet voor alle lokale belastingen, leges en heffingen in het hele land gelden;
- gemeenten dienen binnen een vastgesteld aantal uur vergunningen te kunnen verstrekken;
- gemeenten moeten efficiënter gaan werken en inzichtelijk maken welke kosten zij hebben om tot bepaalde heffingen te komen.

"De lokale lasten stijgen ieder jaar forser dan de inflatie," stelt Jeu Claes. "De grote verschillen in tarieven zijn niet te verklaren. De willekeur lijkt te regeren en dat hebben we minister Remkes van Binnenlandse Zaken dan ook per brief medegedeeld. Dit kan begrijpelijkerwijs niet zo doorgaan!"

---

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht