Gemeente Zwolle

Realisatie woonzorgzones stap dichterbij

De gemeente stelt in het kader van de pilot met de woonzorgzones ¤ 382.500,- beschikbaar om in twee woonzorgzones de woonomgeving aan te passen. De gemeente gaat in datzelfde kader een samenwerkingsovereenkomst aan met diverse partners. De pilot gaat daarmee een nieuwe fase in. De voorbereiding is grotendeels achter de rug. De realisatie staat voor de deur.

In 2002 is de pilot met woonzorgzones gestart in Zwolle Zuid en Diezerpoort. Het doel van het experiment is om circa 400 bestaande woningen en woongebouwen zodanig 'op te plussen' dat mensen met een functiestoornis (ouderen en gehandicapten) langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook het aanpassen van de woonomgeving, het bieden van 24 uur zorggarantie en dienstverlening behoren tot de pilotthema's.

Stand van zaken
De Zwolse woningcorporaties zijn inmiddels gestart met het opplussen van de eerste 35 woningen. Per 1 februari dit jaar geldt er een nieuw toewijzingssysteem van zorgwoningen, dit zijn aanleunwoningen of 'opgepluste' woningen. Ouderen met de grootste zorgbehoefte komen het eerst in aanmerking voor een zorgwoning in een woonzorgzone. Het realiseren van professioneel bemenste zorgsteunpunten blijkt op dit moment financieel niet haalbaar te zijn. Het inschakelen van door SWO opgeleide, vrijwillige ouderen vormt het alternatief. Het fysieke loket komt in beide woonzorgzones pal naast de verzorgingscentra te liggen. Het leveren van 24 uur zorggarantie blijkt eveneens vanuit financieel oogpunt niet haalbaar te zijn. Driezorg Zwolle, Kievitsbloem en Icare hebben daarom een model ontwikkeld voor een gefaseerde groei van het zorgaanbod in woonzorgzones. Een inventarisatie leert dat het aanbod van reeds aanwezige welzijndiensten redelijk compleet is. De knelpunten in de openbare ruimte in beide zones zijn inmiddels verholpen of worden later dit jaar verholpen.

Samenwerkingsovereenkomst
Om de twee woonzorgzones daadwerkelijk te kunnen realiseren is een samenwerkingsovereenkomst gewenst. De onderlinge verantwoordelijkheden met betrekking tot de woonzorgzone worden daarmee op inhoudelijk, organisatorisch en financieel terrein verankerd. Tot de partners behoren de Zwolse woningbouwcorporaties deltaWonen, SWZ en Openbaar Belang, Stichting Woonzorg Nederland (SWN), verzorgingscentra Driezorg Zwolle en Kievitsbloem, thuiszorginstelling Icare, via het COSBO de samenwerkende ouderen bonden en de Stichting Welzijn Ouderen. In september 2004 wordt de overeenkomst door alle partijen officieel ondertekend.


---