Ingezonden persbericht


Wilhelminalaan 3, Postbus 12, 3740 AA Baarn.

PERSBERICHT

Aanpassing Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp)
Koninklijke Beroepsorganisatie Gerechtsdeurwaarders reageert bij Ministerie van Justitie

Baarn, 30 juni 2004: jongstleden Maart 2004 is een wetsvoorstel tot wijziging van de Wsnp (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) openbaar geworden. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders is in de mogelijkheid gesteld daarop een reactie te geven.

Achtergrond:
Mei 2003 heeft de Minister van Justitie aan de Commissie Insolventierecht advies gevraagd inzake de meest urgente aanpassingen van de schuldsanering regeling natuurlijke personen. De aanvraag richtte zich op twee hoofdvragen:


1) Hoe kan de toepassing van de Wsnp substantieel worden beperkt door selectiever optreden bij de toegang van de Wsnp.
2) Hoe kan de Wsnp gelijktijdig worden vereenvoudigd.

De Commissie Insolventierecht stelde een subcommissie in met deskundigen uit de rechterlijke macht, de bewindvoering, de (insolventie) advocatuur, de rechtswetenschap, de raad voor Rechtsbijstand 's-Hertogenbosch en het Ministerie van Justitie. Zo ontstond een getrapt advies. De subcommissie heeft eind november 2003 behalve een advies, tevens een concept wetsvoorstel uitgebracht aan de plenaire commissie. En bracht begin februari 2004 haar advies uit aan de Minister van Justitie. Medio maart is dit openbaar gemaakt.

Niet zomaar een advies. Na vijf jaar Wsnp ervaring blijkt de wet toe aan herziening. Door een grote toeloop naar de regeling zijn problemen met de uitvoerbaarheid ontstaan. Sprake is van een stijgende werkdruk. Dit geldt zowel voor de rechterlijke macht als de bewindvoerderorganisaties. Niet alleen is de afwikkeling van de gemiddelde Wsnp-zaak bewerkelijk. Ook bestaat vaak twijfel of de Wsnp voor verzoeker de juiste oplossing is. Door toename van hen die een beroep op de wet doen ten gevolge van de huidig conjunctuur, komen een juiste uitvoering van de wet en het maatschappelijk draagvlak in gevaar.

De leden van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) -de (toegevoegd kandidaat) gerechtsdeurwaarders zijn bij uitstek degenen die in de uitvoering van hun werkzaamheden te maken krijgen met de uitwerking in de praktijk van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen

Themabijeenkomst:
In het kader van de aanstaande herziening van de WSNP organiseerde de KBvG een themabijeenkomst. Bijgedragen werd door de heer mr. G.H. Lankhorst, wetgevingsjurist ministerie van Justitie, de heer mr. F.H.E. Boerma, rechter-commissaris en rechter bij de rechtbank te Den Bosch en de heer mr. J.M. Wisseborn, bestuurslid van de KBvG en gerechtsdeurwaarder te Harderwijk.Tijdens de studiemiddag zijn aandachtspunten geformuleerd die in de KBvG visie betrokken moeten worden bij de beoogde wetaanpassing.

Aandachtspunten in de KBvG visie:

1. Correcte cijfermatige onderbouwing van de herziening.
2. Voorkomen van overbelasting van alle betrokken partijen.
3. Overlaten van het gedwongen minnelijk akkoord aan een andere rechterlijke instantie dan aan de instantie die zelf de WSNP aanvragen afhandelt.

Beslagvrije voet 90% of 95% norm?


4. Eisen aan verzoekschrift, aanhouding en afkoeling.
5. Aanmaningstrajecten: Goed geld naar kwaad geld?
6. Verwijderen Procureursbijstand uit de Wsnp.
7. Creëren van de mogelijkheid voor de crediteur om in beroep te gaan van de toelatingsbeslissing van de rechter.
8. Postblokkering

9. Te goeder of te kwader trouw

10. Lengte van de schuldsanering

11. Over de bewindvoerders: vergoeding, geequipeerdheid en stimulans
12. Loop je of zit je in de Wsnp?

Einde persbericht
Het Ministerie van Justitie is inmiddels per brief geïnformeerd. Woordvoering:
Namens de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders: de heer F.J.M. van der Meer, voorzitter. Telefoon: 035 - 542 75 13.

---- --