foto: de komende en gaande Chef Defensiestaf, luchtmachtgeneraal Dick Berlijn (l) en admiraal Luuk Kroon (ANP).

Chef Defensiestaf Kroon geeft functie over aan generaal Berlijn

24-6-2004 16:11:00

Defensie heeft sinds donderdagmiddag (24 juni) een nieuwe Chef Defensiestaf. In de Ridderzaal op het Haagse Binnenhof droeg luitenant-admiraal Luuk Kroon zijn functie over aan luitenant-generaal Dick Berlijn. De oud-bevelhebber van de luchtmacht is daarmee de hoogste militair binnen de krijgsmacht. Admiraal Kroon gaat met pensioen. Hij werd gisteren nog benoemd tot adjudant in buitengewone dienst van de Koningin en vandaag tot Commandeur in de orde van Oranje Nassau met de zwaarden.

De functieoverdracht ging gepaard met het nodige militair ceremonieel en werd door veel genodigden, burgers en militairen, bijgewoond. Kroon zei in zijn toespraak dat hij vertrekt met gevoelens van grote dankbaarheid. "Dankbaar voor een loopbaan die veel uitdaging heeft geboden, maar vooral dankbaar voor alle militairen en burgermedewerkers die Defensie maken tot wat zij is." Met een compliment in de richting van zijn opvolger, "U heeft de luchtmacht in goede conditie overgedragen aan de ervaren generaal Starink, vanaf vandaag bent u de Chef Defensiestaf", gaf hij het woord aan Dick Berlijn. Deze roemde zijn voorganger op zijn beurt voor de positieve bijdrage die Kroon heeft geleverd aan het beeld van Nederland in de wereld. "U bent een kundig krijger, een geduldig strateeg en een architect met visie. Wij zijn u allen veel verschuldigd."

Beide militairen wijdden een deel van hun toespraak aan de bezuinigingen die Defensie momenteel treffen. Scheidend CDS Kroon gaf aan dat Defensie op weg is naar een nieuw evenwicht tussen taken en middelen, een evenwicht dat de mensen bij Defensie perspectief biedt. "Voor die mensen is het van belang dat de trend van dalende defensie uitgaven wordt gekeerd, zeker omdat wij tijdens moeilijke en gevaarlijke missies het uiterste van hen blijven vergen. Vanuit verschillende politieke partijen klinkt dit besef, mede omdat ze met eigen ogen zien wat de bezuinigingen op de werkvloer betekenen. Het personeel zet de schouders onder de bouw van een nieuwe krijgsmacht, maar wil kunnen rekenen op het geld dat hiervoor door de politiek in het vooruitzicht is gesteld. Naar ik begrepen heb is dit het geval. Dat geeft vertrouwen in de toekomst." Ook generaal Berlijn gaf aan dat het nieuwe evenwicht toekomst biedt aan de krijgsmacht. "We moeten niet bang zijn om afscheid te nemen van middelen die we in het verleden als vanzelfsprekend beschouwden. Daarvoor komen andere middelen in de plaats, waaraan Europa en de NAVO de komende jaren veel behoefte hebben. Defensie moet deze veranderingen omarmen om zich zodoende continu te kunnen verbeteren en versterken."

Tot slot sprak minister Kamp een dankwoord uit richting admiraal Kroon. Hij beschreef dat Kroon de eerste verantwoordelijkheid droeg voor de vele uitgezonden militairen, de Nederlandse krijgsmacht vertegenwoordigde in internationale verbanden en de eerste adviseur van de minister was. "U laat de krijgsmacht achter als een krachtige, professionele organisatie, met goede mensen die wereldwijd succesvol hun werk verrichten. Werk dat voor anderen van levensbelang is. Ik dank je van harte voor je inzet, vriendschap, deskundigheid, oprechtheid en alles wat je voor ons land en voor anderen in de wereld hebt gedaan." Minister Kamp had tevens de eer om luitenant-admiraal Kroon te benoemen tot Commandeur in de orde van Oranje Nassau met de zwaarden.

Admiraal Kroon was zes jaar de hoogste militair van de Nederlandse krijgsmacht. Nederland nam onder zijn leiding deel aan diverse internationale militaire operaties in onder meer Kosovo, Macedonië, Bosnië, Eritrea/Ethiopië, Liberia, Afghanistan en Irak (foto: ANP).

2004-06-24 Toespraak van de CDS, luitenant-admiraal Kroon, ter gelegenheid van de overdracht van zijn functie aan generaal Berlijn

2004-06-24 Toespraak van de nieuwe CDS, generaal Berlijn, ter gelegenheid van de functieovername van luitenant-admiraal Kroon

2004-06-24 Toespraak van de minister van Defensie, Henk Kamp, ter gelegenheid van de commando-overdracht Chef Defensiestaf