ALFA EN ARISS BV

A-Select nu officieel Open Source

Authenticatiesoftware A-Select is er nu voor iedereen

Op 24 juni 2004 tekenden Alfa & Ariss en SURF in Utrecht de overdracht van eigendomsrechten die het mogelijk maakt A-Select als open source software aan te bieden. Dit betekent dat niet alleen het hoger onderwijs en non-profit instellingen, maar iedereen - zowel nationaal als internationaal - kosteloos gebruik kan maken van de software.

Alfa & Ariss ontwikkelde twee jaar geleden in samenwerking met de stichting SURF een uniek authenticatie systeem dat organisaties de mogelijkheid biedt om diverse authenticatie mechanismen naast elkaar te gebruiken om gebruikers toegang te verlenen tot beveiligde (Web) toepassingen. Dit kan onder andere via gebruikersnaam/wachtwoord, SMS authenticatie met je mobiele telefoon en via de banken zoals met internet bankieren.

Door de Single Sign-on ondersteuning van A-Select is het mogelijk om met één succesvolle authenticatie, meedere beveiligde toepassingen te benaderen die met A-Select zijn afgeschermd zonder opnieuw in te loggen.

A-Select wordt door Alfa & Ariss en SURF aanbevolen als standaard authenticatievoorziening in het hoger onderwijs en wordt tevens toegepast in de Nieuwe Authenticatie Voorziening van de overheid (NAV), door Diginotar (www.pass.nl) en door openbare bibliotheken.

De A-Select software is te vinden via http://www.a-select.org.

Alfa & Ariss
Alfa & Ariss is gespecialiseerd in dienstverlening omtrent advies, ontwerp en implementatie van beveiligingsoplossingen t.b.v. authenticatie en authorisatie. Alfa & Ariss werkt nauw samen met en in opdracht van het Nederlands Hoger Onderwijs. De stuwende krachten hierachter zijn de Stichting Surf, SURFnet en SURFdiensten. Zo is A-Select, het open source authenticatie product van de Stichting SURF, hoofdzakelijk door en in samenwerking met Alfa & Ariss ontwikkeld. Alfa & Ariss is ook verantwoordelijk voor technische implementaties van op A-Select gebaseerde oplossingen bij overheid en semi-overheidsinstellingen.

Stichting SURF
SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie voor het hoger onderwijs en onderzoek in
Nederland. De universiteiten en hogescholen werken samen in SURF inzake ICTontwikkelingen
in de domeinen ICT en Onderzoek, Onderwijs en Organisatie, en wat het
netwerk SURFnet en de softwarelicenties van SURFdiensten betreft.