Algemene Onderwijsbond

Gezamenlijk persbericht van de werkgevers- en werknemersorganisaties in het primair onderwijs

Den Haag - vrijdag 25 juni 2004 - Informeel overleg over de bezuinigingen op onderwijsachterstanden is uitgelopen op een patstelling. "De gemeenten ontrekken zich volledig aan hun verantwoordelijkheid, terwijl zij wel degenen zijn die de onderwijsachterstandsbudgetten verdelen", aldus Liesbeth Verheggen namens alle onderwijsorganisaties. "Zij vinden dat het ministerie de problemen rond de 100 miljoenen bezuinigingen maar moeten oplossen, want de bezuinigingen komen voor het overgrote deel terecht bij de scholen. Maar de minister doet ook niets. Wij roepen nu de regeringspartijen D66 en VVD, die ook afwillen van deze bezuinigingspost, nu op om in de politiek een oplossing te forceren."

Volgens Verheggen is haast geboden, want als er geen duidelijkheid over de bezuinigingen komt, zijn scholen gedwongen om per 1 augustus ongeveer 3500 mensen (fulltime banen) van het onderwijspersoneel in basis- en voortgezet onderwijs ontslag aan te zeggen. Zij verliezen dan aan het einde van komend schooljaar hun baan, zijn gedwongen te solliciteren of moeten openstaande vacatures bij het schoolbestuur vervullen.
De problemen zijn ontstaan bij de onderwijsbegroting van afgelopen jaar. Daarin kondigde het ministerie een efficiencykorting aan van 100 miljoen op de subsidie aan gemeenten voor onderwijsachterstanden. De gemeenten spelen deze subsidies weer voor een groot deel door aan de scholen. Minister Van der Hoeven verzekerde dat deze bezuiniging geen ingrijpende gevolgen zou hebben voor de scholen, maar gevonden moest worden door het schrappen binnen de gemeentelijke bureaucratie. Inmiddels wordt duidelijk dat deze verwachting onjuist is, en er naar schatting 3500 banen verloren gaan in basis- en voortgezet onderwijs.
De Verenging Nederlandse Gemeenten trekt zich tot verbijstering van werkgevers- en werknemersorganisaties compleet terug als verantwoordelijke in het bezuinigingsproces. Zij vinden dat de ontslagen en eventueel sociaal plan door schoolbesturen, onderwijsbonden en ministerie moet worden geregeld. Het ministerie op haar beurt heeft zeer schamel budget daarvoor vrijgemaakt (1,8 miljoen voor 'mobiliteitsbevordering'). "Door de deregulering naar gemeenten is compleet onduidelijk geworden wie waar verantwoordelijk voor is", aldus Verheggen.
De onderwijsbonden eisen nu een werkgelegenheidsgarantie voor de bedreigde banen, omdat vanaf 2007 nieuwe tekorten aan personeel worden voorzien. Nu mensen ontslaan is ineffectief als zij over een paar jaar toch weer nodig zijn. De werkgeversorganisaties zijn het daar mee eens en eisen van de minister een tijdelijke opslag om deze 3500 mensen in dienst te kunnen houden. Het ministerie wil dat niet toezeggen. Wel hebben de regeringspartijen D66 en VVD aangekondigd naar geld te willen zoeken om de bezuiniging op onderwijsachterstanden ongedaan te maken. "Maar zij moeten wel opschieten", aldus Verheggen, "Anders zijn schoolbestuurders gedwongen om duizenden mensen in het onderwijs per 1 augustus ontslag aan te zeggen."

Meer informatie:

Namens de onderwijswerkgevers: Carine Hulscher-Slot (Besturenraad) 06-53990741

Namens de onderwijsvakorganisaties: Robert Sikkes (Algemene Onderwijsbond) 06-12967847 en Kees van Kortenhof (Onderwijsbond CNV) 06-53204736