Ingezonden persbericht


Persbericht
26 juni 2004

STRIJDBARE DEMONSTRATIE TEGEN DE BEZETTING

Tweeduizend mensen demonstreerden vandaag in Amsterdam tegen de bezetting van Irak en Palestina, en voor het terughalen van de troepen uit Irak. De demonstratie was georganiseerd door een coalitie van Irakese, Palestijnse, Marokkaanse, Turkse en socialistische organisaties.

Aan het begin van het programma op de Dam deden 250 mensen mee aan een levend kunstwerk waarin Bush' project van permanente oorlog in het Midden-Oosten werd uitgebeeld. De daaropvolgende toespraken hamerden op de leugens en de misdaden van de bezettingsmacht. De hypocriete steun van dit kabinet aan Bush' oorlogspolitiek werd krachtig aan de kaak gesteld. Een van de sprekers zei: "Hoe durft Balkenende te spreken over wederopbouw in Irak terwijl hij hier leiding geeft aan het meest asociale afbraakbeleid sinds de Tweede Wereldoorlog?"

Een strijdbare, zeer diverse stoet van meer dan duizend demonstranten vertrok van de Dam; moslima's en Turkse socialisten, Marokkaanse jongeren en UvA-studenten, Palestijnse activisten en andersglobalisten liepen schouder aan schouder. Naast een fel geluid tegen Bush en z'n poedel Balkenende kwam ook een duidelijk antiracistisch geluid naar voren. Gedurende de demonstratie sloten honderden mensen zich aan en kwamen uiteindelijk tweeduizend mensen luidkeels terug op de Dam. In de afsluitende toespraken werd benadrukt dat deze demonstratie niet op zich staat. Er werd benadrukt dat de oorlog centraal zou moeten staan in het verzet tegen dit kabinet op de komende demonstraties van Keer het Tij en het Nederlands Sociaal Forum in het najaar.