Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

26/06/04 Prinses Máxima opent tentoonstelling Honderd jaar Ot en Sien

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden verricht zaterdag 26 juni in het Stedelijk Museum in Zwolle de opening van de tentoonstelling Honderd jaar Ot en Sien. Tijdens de rondgang over de tentoonstelling krijgt de Prinses een handgeschilderd leesplankje Aap, Noot, Mies overhandigd voor haar dochter Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Catharina-Amalia.

De tentoonstelling, een initiatief van het Stedelijk Museum, de Cornelis Jetses Stichting en Wolters-Noordhoff, toont 200 originele prenten en aquarellen van Ot en Sien. In 1904 verschenen Ot en Sien voor het eerst in een serie van vier leesboekjes voor het lager onderwijs onder de titel Nog bij moeder. De illustraties van Ot en Sien werden verzorgd door Cornelis Jetses die ook verantwoordelijk was voor de illustraties van Het Leesplankje met Aap, Noot, Mies waarmee vele Nederlanders hebben leren lezen.

De tentoonstelling in het Stedelijk Museum Zwolle duurt van 27 juni - 22 augustus. Daarna zal de tentoonstelling te zien zijn in Fraeylamaborg Slochteren (19 september - 31 december) en het Onderwijsmuseum Rotterdam (9 januari - 10 mei 2005).