Regionaal 13.00 uur

Utrecht 27-06-2004 - Nieuwsberichten Regionaal

In Oranje door naar halve finale

REGIONAAL Na de zinderende wedstrijd van Zweden-Nederland was de sfeer in de uitgaanscentra in de regio over het algemeen goed, enkele uitzonderingen daargelaten. De politie was voorbereid op eventuele ongeregeldheden en had daarvoor extra personeel achter de hand waaronder hondengeleiders en beredenen.

Op de Sint Ludgerusstraat vond een groep jeugdigen het net na de overwinning van Nederland nodig hun vreugde te uiten door op een auto te gaan dansen. Toen de politie ter plaatse was, kwam de groep jongelui vanuit de Swammerdamstraat aanlopen. Eén van hen, een 19-jarige jongeman uit Utrecht, sloeg in het bijzijn van de politie een 36-jarige Utrechter in zijn gezicht. Hij werd direct aangehouden. Tevens werd een 21-jarige Utrechter aangehouden voor vernieling van de auto.

In Utrecht was het na de wedstrijd een drukte van belang op de Neude en de Nobelstraat. Op de Neude werd het rond 00.15 uur onrustig. Daarbij werd door raddraaiers met stenen naar de politie gegooid. Er werden aanhoudingen verricht voor vernieling, niet aan bevel of vordering voldoen, belediging en mishandeling ( een politiemountainbiker werd omvergeduwd en vervolgens geslagen, hij liep daarbij letsel aan een knie en hand op). De aangehouden verdachten waren mannen van 18, 23, 25 en 37 jaar uit Utrecht, van 27 jaar uit De Meern, van 35 jaar uit Harmelen en een vrouw van 24 uit Woerden.

Omdat feestgangers het doorgaande verkeer op de Nobelstraat tegenhielden, werden zij rond 01.15 uur verzocht de rijbaan vrij te maken. Met politiemensen op linie werd het publiek naar het Lucasbolwerk geleid. Daarbij werd een 31-jarige man uit Utrecht aangehouden voor belediging, een 27-jarige Utrechter en een 23-jarige Utrechtse ondergingen hetzelfde lot voor het niet voldoen aan een bevel of vordering.

In Nieuwegein werden problemen veroorzaakt door een grote groep oranjeaanhangers. De overwinning van het Nederlands elftal werd in eerste instantie nog vrolijk en uitbundig gevierd, maar leidde tot problemen toen een groep van 70 tot 80 personen de Rijksweg A2 wilde blokkeren en men op de weg Naar de Poort personenautos tegenhield en op autos klom.

De politie ging met meerdere eenheden ter plaatse en wist de groep met inzet van diensthondengeleiders bij de Rijksweg A2 tegen te houden. De groep verspreidde zich hierna naar de omgeving van de Batauweg, waar men met stenen en flessen richting de politie gooide. Op de Lichtengaarde trok men verkeersborden uit de grond en blokkeerde men de weg met dranghekken. Door enkele charges uit te voeren met de wapenstok en met inzet van de diensthonden en de politie te paard herstelde de politie uiteindelijk na 2 uur de openbare orde. Tijdens de wanordelijkheden werden drie personen aangehouden voor het plegen van openlijke geweldpleging en opruiing. Het gaat hierbij om een 33-jarige Utrechter, en een 18-jarige en 32-jarige inwoner uit Nieuwegein.

Buurtbewoners in de wijk Batau verdienen de nodige lof. Men werkte mee aan herstellen van de rust door op verzoek van de politie binnen te blijven op het moment dat de escalaties plaatsvonden en informeerde de politie over strafbare feiten. Toen de rust was weergekeerd, togen meerdere buurtbewoners naar buiten om de Batauweg weer begaanbaar te maken voor het verkeer door de achtergelaten stenen op te ruimen en obstakels van de rijbaan te verwijderen.