Politie Friesland

Politieberichten van 26/06 13.00 uur t/m 27/06 13.00 uur

Fryslân 27-06-2004 - Voor verdere informatie kunt u tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Oudemirdum: eenzijdig ongeval met letsel
Zaterdag omstreeks 14.05 uur is een 27-jarige motorrijder uit Harlingen onderuit gegaan op het Huningspaed. De man kwam vanuit de richting Mirns. In een bocht naar links schrok hij mogelijk van een tegemoetkomende auto, verloor de macht over het stuur en ging onderuit. Hij kwam zelf in de droge sloot terecht. De motor vloog over de greppel en kwam zwaar beschadigd in een weiland terecht. De motorrijder is met verwondingen aan zijn been overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Drachten: aanhouding na vermeende bedreiging en vernieling Zaterdag omstreeks 15.30 uur heeft de politie een 35-jarige man uit Slagharen aan gehouden op verdenking van bedreiging en vernieling. De verdachte werd op de Noordkade aangetroffen, voorovergebogen over een fiets. Door een omstander werd geroepen dat hij zojuist de banden van een fiets had vernield met een mes. Op het moment dat de verdachte door de politie werd aangesproken meldde zich een 39-jarige man uit Rotterdam, die vertelde te zijn bedreigd door de verdachte. De Rotterdammer werd verzocht zich te melden aan het bureau voor het doen van aangifte. De verdachte werd aangehouden. In zijn fouillering werd een mes aangetroffen. Tijdens de aanhouding en het overbrengen naar het bureau was de verdachte zeer agressief. Hij probeerde onder andere een ruit van de politieauto te vernielen. De Rotterdammer meldde zich aan het bureau, nu echter met een heel ander verhaal. Hij zou ruzie gehad hebben met de verdachte en er waren klappen gevallen. Hij had nooit een mes gezien; dat had hem door omstanders ingefluisterd. De vernielde fiets was ook zijn eigendom. Hij wenste ook geen aangifte te doen. Toch is de verdachte ingesloten. Hij bleek illegaal in Nederland te zijn.

Wolvega: naweeën TT
Zaterdag omstreeks 17.10 uur heeft de politie het rijbewijs van twee motorrijders ingevorderd na een reeks snelheidsovertredingen. Op de P. Stuyvesantweg werd 130 km/u (80 toegestaan) geklokt, op Om den Noort ook 130 en 140 km/u (50 toegestaan) en Om den Noort ter hoogte van het Linderscollege 160 km/u (80 toegestaan). Op de Stellingenweg in Wolvega haalden de motorrijders in via de verdrijvingsvlakken. Ze vervolgden hun weg via de Stellingenweg in Oldeholtpade met een snelheid van ongeveer 160 km/u, waar slechts 80 km /u is toegestaan. Op deze weg konden ze staande gehouden worden. Tegen beide 25-jarige motorrijders uit Steenwijk en Kuinre wordt proces-verbaal opgemaakt en hun rijbewijs is ingevorderd.
Op de Opperhaudmare in Wijnjewoude heeft de politie zaterdag omstreeks 17.30 uur een 20-jarige Duitse motorrijder bekeurd. Hij maakte op de kruising met de N381 voor enkele toeschouwers een wheely. Na het contant afrekenen van een boete van 250,- mocht hij weer verder.

Rottum: zweefvliegtuig landt in weiland
Zaterdag omstreeks 14.50 uur landde achter de Binnendijk
zweefvliegtuig in het weiland evenwijdig aan de Vogelzangweg ter hoogte van de Zwette. De piloot, een 16-jarige jongeman uit Dronten had een voorzorg landing gemaakt. Hij maakte zijn eerste "50 km over land trip". Daar het een leeropdracht is mag hij enkel gebruik maken van een luchtvaartkaart om zijn doel te bereiken en geen GPS. Bij Emmen had hij de verkeerde autosnelweg gevolgd waarna hij niet in Hoogeveen maar in Heerenveen terechtkwam. Daar kwam hij pas achter toen hij het vliegveld niet kon vinden en ineens een stadion zag. Na de goed uitgevoerde landing kon de plaatselijke bevolking hem vertellen dat dit toch echt Heerenveen was. De jonge piloot beschikte over de vereiste documenten en had 150 vlieguren zweefvliegen in het logboek staan en was. De piloot en zijn zwever worden door de clubleden weer opgehaald. Voor zover waarneembaar was er geen schade aan het weiland.

Leeuwarden: man aangehouden op gestolen motor
Zaterdag omstreeks 20.00 uur heeft de politie een 23-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van diefstal of heling van een motorfiets. De verdachte reed op de Verlengde Schrans. Bij het zien van de politie gaf hij gas en ging er vandoor. Na een korte achtervolging via de Ferdinand Bolstraat, Cornelis Trooststraat, Van Loonstraat, Jan van Scorelstraat kon hij op de Van Goghstraat aan de kant gezet worden. Tijdens de achtervolging werden snelheden van 80 a 90 km/u geklokt. De motor had een zachte achterband en ging een paar keer bijna onderuit. De verdachte bleek geen rijbewijs te hebben. Bij het natrekken van de motor bleek deze in 2003 te zijn gestolen in Amsterdam. De verdachte werd aangehouden. Ook bleek hij nog in het bezit te zijn van flinke hoeveelheid XTC-pillen. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: man aangehouden na bedreigingen
De politie heeft zondag omstreeks 00.30 uur een 46-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van bedreiging. Omstreeks middernacht had de verdachte voor een woning in de Prins
Bernhardstraat staan schreeuwen naar de 53-jarige bewoner en een gast, een 31-jarige inwoonster van Harlingen. De verdachte bedreigde de beide anderen met de dood. De verdachte werd nog voor de woning van de aangever aangetroffen. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Westergeest: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 23.20 uur vond een aanrijding plaats tussen twee bromfietsers op de Keatlingwier. De bromfietsers waren elkaar tegemoet gekomen en hadden elkaar geraakt. De volledige toedracht is nog niet bekend. Beide bestuurder, een 16-jarige jongen uit Kollum en een 15-jarige jongen uit Westergeest, raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Leeuwarden: mishandeling
Zaterdagnachtt heeft een 19-jarige jongeman uit Leeuwarden aangifte gedaan van mishandeling. Omstreeks 00.15 uur bevond hij zich met een vriend op een bankje op de Schrans toen een donkerkleurige personenauto met 6 inzittenden het parkeerterrein bij de Rabobank op kwam rijden. Enkele inzittenden stapten uit om te pinnen en maakten een opmerking naar de twee jongens. Toen de auto weer wegreed, zwaaide de aangever en zijn vriend de inzittenden van de auto uit, althans zo verklaart de aangever. Hierop kwam de auto terug en werd de aangever door 4 van de inzittenden, waaronder de bestuurder, geschopt en geslagen. De aangever had lichte verwindingen aan het gezicht. De politie stelt een onderzoek in naar de verdachten.

Kootstertille: aanhouding na mishandeling
Zondag omstreeks 04.30 uur is een 32-jarige man uit Kootstertille aangehouden op verdenking van mishandeling. Tien minuten daarvoor had de politie een melding gekregen van een onwelwording op De Koaten. Daar werd een vrouw liggend op straat aangetroffen met meerdere verwondingen aan het hoofd. Het slachtoffer, een 28-jarige inwoner van Kootstertille, is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden Bij haar stond een man, die bekende de vrouw te hebben geslagen. De aanleiding lag in de relationele sfeer. De man is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Hallum: mishandeling in borrelbus
Zondag omstreeks 05.20 uur is een 19-jarige jongeman uit Marrum mishandeld in de borrelbus. Volgens getuigen werd de jongen zonder enige aanleiding geslagen door een inwoner van Hallum. Er was onenigheid in de bus geweest tussen de aangever en een groep jongelui. Eén van die jongeren had hem vastgepakt en gevraagd of hij wilde vechten. Toen de aangever ontkennend antwoordde kreeg hij een knietje tegen zijn gezicht. Door de chauffeur en de in de bus meerijdende portier werd getracht de verdachte in de bus gehouden tot de komst van de politie. De verdachte wist helaas te ontkomen. De politie stelt een onderzoek in.

Harlingen: vernielingen autos
Zondagochtend is ontdekt dat op het parkeerterrein aan de Westerzeedijk 6 auto waren vernield. In sommige gevallen ging het om lichte beschadigingen zoals een omgebogen kentekenplaat of een kras. In andedre gevallen om zware vernielingen, zoals diepe krassen, afgebroken spegels, antennes en ruitenwissers, deuken en een ruit. Mogelijk is gebrui gemaakt van straatklinkers. De eigenaren moeten nog aangifte doen.

Harlingen: aanhouding na ruzie
Zondag omstreeks 04.00 uur heeft de politie een 18-jarige jongen uit Harlingen aangehouden, nadat hij meermalen geweigerd had te vertrekken. De jongeman was een half uur eerder betrokken geweest bij een ruzie en was een horecabedrijf uitgezet. Daarbij had hij een portier bij de keel gegrepen. De verdachte kwam terug bij het horecabedrijf om degene te pakken te nemen waar hij eerder ruzie mee had gehad, zo vertelde hij. Nadat hij meerdere malen vorderingen van de politie had genegeerd om te vertrekken en dreigend bleef rondgangen, is hij aangehouden en voor de rest van de nacht ingesloten.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, de verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):
Zaterdag 20.50 uur, Noorderdwarsvaart in Drachten, 36-jarige bestuurder van een bromfiets uit Drachten, 430 ug/l, 4 uren; Zondag 00.50 uur, Tjaarda in Drachten, 31-jarige bestuurster van een personenauto uit Drachten, 310 ug/l, 2 uren;
Zondag 01.50 uur, Gauke Boelensstraat in Drachten, 45-jarige bestuurder van een personenauto uit Nieuwegein, 330 ug/l, 2 uren. Naast de rijverboden wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal ter zake het rijden onder invloed opgemaakt.