VERGOUW PUBLISHING

Oranje breekt de ban van de penalty

Het Nederlands elftal heeft de ban gebroken en voor het eerst in de geschiedenis een strafschoppenserie in haar voordeel beslist. Hoewel bondscoach Advocaat blijft volharden dat penaltys niet te trainen zijn, waren er toch grote veranderingen in de wijze waarop de Nederlandse spelers hun penaltys namen ten opzichte van voorgaande shoot outs. Zelfs keeper Van der Sar bleek plots een strafschop te kunnen stoppen.

Na vier achtereenvolgende verliesbeurten tijdens penaltyseries komt Oranje voor het eerst als winnaar tevoorschijn. Bij de spelers waren grote veranderingen waar te nemen in de wijze waarop de strafschoppen werden genomen. Ten opzichte van de generaties die in 1992, 1996, 1998 en 2000 bij EK s werden uitgeschakeld na strafschoppen, schoten de spelers gerichter, zuiverder en hoger de ballen in, mede veroorzaakt door meer focus en een betere aanloop.

Verbeteringen waren te vinden in het gericht op de hoeken schieten, waar in het verleden veel dichter bij de keeper werd ingeschoten en het hoger inschieten van de bal. Roy Makaay hield als enige vast aan de 'Low Lands' techniek, maar zijn lichaams-schijnbeweging volstond om de Zweedse keeper op het verkeerde been te zetten. Een andere verbetering ten opzichte van voorgaande edities van EKs en WKs was de langere aanloop, die door alle Nederlandse spelers op de goede afstand van ongeveer 6 meter werd aangevangen.

Punt voor verbetering is nog steeds de lichaamstaal van de spelers, die in veel gevallen nog steeds de richting van de bal vooraf verraad. Zo was bij de aanloop van de linksbenige Cocu vooraf al zichtbaar dat hij links zou inschieten.

Grote verbetering was tevens zichtbaar in de houding en techniek van doelman Van der Sar. Duidelijk was dat hij probeerde de tegenstander te beïnvloeden op een manier zoals vroeger alleen Hans van Breukelen dit kon. Ook was hij gefocussed op de tegenstanders en lette hij beter op de lichaamstaal van de tegenstander dan voorheen. De eerste (Källström) en de laatste strafschop (Mellberg) van de Zweden waren houdbaar. In het eerste geval tastte Van der Sar maar net naast, de laatste werd prima gestopt. De kritiek van de laatste jaren op zijn strafschop-techniek heeft Van der Sar op de enig juiste wijze gepareerd: door een strafschop te stoppen.

Alle strafschoppen van Euro 2004 worden op de website van VillaBvD (www.villaBvD.nl) besproken door 'Professor Penalty', de vaste strafschoprubriek van Gyuri Vergouw. Hij publiceerde in 2000, vlak voor het EK in eigen land, zijn voetbalklassieker 'De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty'. Tevens probeert hij via de websites www.strafschop.nl en www.penalty.nl kennis over strafschoptechniek in Nederland te vergroten en te vechten tegen de gedachte dat strafschoppen loterijen zijn. Zijn boek is in vele herdrukken verschenen en de websites worden wekelijks door vele duizenden bezoekers bezocht.


---


----
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gyuri Vergouw via vergouw@vergouw.com of via 06-25554862. Meer info over Gyuri Vergouw op www.vergouw.com.
Meer info over de strafschoppen van Oranje is terug te vinden op de website van VillaBvD (www.villaBvD.nl) bij het onderdeel Professor Penalty.

27 jun 04 16:58