E-QUALITY

PERSBERICHT

Rotterdam, 23 juni 2004

Minister De Geus start campagne 'Discriminatie? Bel gelijk!'

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mr. A.J. de Geus, stelt op 29 juni het centrale meldnummer bij discriminatie 0900 - BelGelijk officieel in gebruik. Daarmee geeft de minister het startsein voor de landelijke campagne 'Discriminatie? Bel gelijk!'

De campagne biedt het Nederlandse publiek één centrale plek om alle vormen van vermoede discriminatie te melden. Of het nu gaat om discriminatie op grond van bijvoorbeeld leeftijd, etnische herkomst, seksuele gerichtheid, handicap of om een algemene vraag over gelijke behandeling, via 0900-BelGelijk komt de beller op de juiste plaats terecht.

Door Europese bepalingen is de Nederlandse wetgeving tegen discriminatie aangescherpt. Met deze campagne krijgt het publiek één loket voor informatie en advies over allerlei vormen van ongelijke behandeling.
Inmiddels bestaat er wetgeving die burgers beschermt tegen discriminatie op grond van arbeidsduur, burgerlijke staat, geslacht, godsdienst, levensovertuiging, handicap of chronische ziekte, leeftijd, nationaliteit, politieke gezindheid, ras/afkomst/huidkleur, seksuele gerichtheid en vast of tijdelijk arbeidscontract.

Uit onderzoek blijkt dat lang niet alle klachten over (vermoedelijke) discriminatie worden gemeld. De campagne zal meer informatie opleveren over de aard en verschillende vormen van discriminatie en ongelijke behandeling.

De nationale campagne past in het EU actieprogramma ter bestrijding van discriminatie en wordt financieel gesteund door de Europese Commissie en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Justitie (Vreemdelingenzaken en Integratie), Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De campagne 'Discriminatie? Bel gelijk!' wordt gecoördineerd door de Landelijke Vereniging van Anti Discriminatie Bureaus en Meldpunten (LVADB).


0900-BelGelijk maakt gebruik van het zogenaamde naambellen. In cijfers is het nummer van de telefoonlijn 0900-235 43 54. Gesprekken kosten euro 0,10 per minuut.


---