REMCO DE BOER COMMUNICATIE

Persuitnodiging: presentatie rapport De Eindeloze Ether

Explosieve combinatie van mobiele telefonie en
breedbandinternet zal op korte termijn de omroepwereld op z'n kop zetten

Diemen, 15 juni 2004 - Op woensdagmiddag 30 juni presenteert technologietijdschrift De Ingenieur (i.s.m. Siemens Nederland en COS) het rapport De Eindeloze Ether. Dit gebeurt tijdens de slotmiddag van de manifestatie Ode aan de Techniek 2004, in het luchtvaart-themapark Aviodrome in Lelystad.

De explosieve combinatie van mobiele telefonie en breedbandinternet zal op korte termijn de omroepwereld op z'n kop zetten. In het rapport De Eindeloze Ether ontvouwt technologietijdschrift De Ingenieur in samenwerking met Siemens Nederland en COS een plan om met behulp van UMTS een nieuwe, eindeloze ether te creëren: een die ruimte biedt aan een oneindig aantal 'kanalen' voor radio en/of televisie.

Die nieuwe ether lost in één keer twee problemen op. Enerzijds hebben mobieletelefoniebedrijven miljarden betaald voor een UMTS-frequentie en zoeken ze nu wanhopig naar commerciële toepassingen die een doorbraak kunnen forceren bij het grote publiek. Anderzijds hebben veel vrije radiomakers vergeefs gevochten om een FM-frequentie. Beide vinden elkaar in de nieuwe ether.

Iedereen kan daarin binnen vijf jaar zijn eigen omroep beginnen - zonder zendmachtiging. Er ontstaat een eindeloze mediaruimte buiten de controle van de overheid. Dat alles wordt mogelijk dankzij
nieuwe generaties mobieletelefonienetwerken in combinatie met wifi en het nieuwe internetprotocol IP-6.

Het rapport gaat behalve op de techniek ook in op de nieuwe mogelijkheden die ontstaan voor media-initiatieven. Het inventariseert wat er aan media-aanbod op internet is en wat er naast de bijna klassieke mobiele telefoon nodig is aan mobiele apparaten. Ook gaat het rapport in op auteursrechtelijke en privacyconsequenties, de businessmodellen die zo'n nieuw omroepbestel exploitabel moeten maken en de positie van de huidige conventionele omroepen.

Telefonie, computernetwerken en media versmelten. Deze eindeloze ether rukt onstuitbaar op. De technieken zijn er al. Maar wat is er nodig om dit te verwezenlijken? En wat zijn de maatschappelijke gevolgen? Waar ligt het kritische moment van doorbraak?

Na de presentatie van het rapport praat programmamaker Peter van Ingen (VPRO) hierover met onder anderen Gerard Timmer (voorzitter en directeur BNN), André ten Wolde (algemeen directeur ID&T) en Martijn van Dam (lid Tweede-Kamerfractie PvdA).

Programma
15.30-16.00 ontvangst genodigden
16.00-17.30 presentatie De Eindeloze Ether


- lezing Paul Ostendorf, ICT-futuroloog

- presentatie rapport De Eindeloze Ether door Herbert Blankesteijn
- uitreiking eerste exemplaar aan drs. J. Sistermans, voorzitter AWT
- interviews en discussie o.l.v. Peter van Ingen

17.30-18.30 borrel

Een vertegenwoordiger van uw redactie is van harte uitgenodigd om bij de presentatie van De Eindeloze Ether aanwezig te zijn. De presentatie begint om 16.00 uur; de locatie is luchtvaart-themapark Aviodrome in Lelystad. U kunt u aanmelden bij Dorien Schuijt, bladmanager van De Ingenieur (dschuijt@vug.nl).

Met vriendelijke groet,

Erwin van den Brink
hoofdredacteur technologietijdschrift De Ingenieur

15 jun 04 15:15