Ministerie van Financiën

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

BFB/EKI 2004-5066M

Onderwerp

Modernisering koersrisicoverzekering

In april 2002 heb ik mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken aan de Rijkscommissie voor export-, import-, en investeringsgaranties verzocht om mogelijkheden voor modernisering van de koersrisicoverzekering te onderzoeken. Mede op basis van aanbevelingen hierover in het Eindrapport Werkgroep Modernisering Koersrisicoverzekering van de Rijkscommissie voor export-, import-, en investeringsgaranties, dat ik ter informatie heb bijgevoegd, hebben de Staatssecretaris van Economische Zaken en ik het volgende beleid vastgesteld.

Uitgangspunt bij het tot stand komen van het beleid is aanvullendheid op de markt. De voorwaardelijkheid van het koersrisico als gevolg van de onzekerheid over het al dan niet verkrijgen van het contract vormt een belangrijke belemmering bij het in de markt afdekken van valutarisico's gedurende de bindende offerteperiode. De bindende offerte periode staat daarom centraal in de gemoderniseerde koersrisicoverzekering.

De bestaande koersrisicoverzekering waarbij het mogelijk is om koersrisico's vanaf moment van verkrijgen contract af te dekken bij de Staat komt te vervallen. Op het moment dat het contract tot stand gekomen is, is immers het voorwaardelijke karakter van het koersrisico verdwenen en kan het valutarisico in principe in de markt worden afgedekt. In de huidige koersrisicoverzekering geldt tevens een minimum risicoperiode van twee jaar. Dit criterium wordt losgelaten.

De gemoderniseerde koersrisicoverzekering is een koersrisicoverzekering vanaf bindende offerte -welke dekking biedt gedurende offerteperiode en contractperiode- met de mogelijkheid van afrekenen onmiddellijk na verkrijgen van het exportcontract. De verzekerde heeft daarbij uitsluitend voorafgaand aan de afgifte van de offerte de mogelijkheid te kiezen voor een zelfstandige offertedekking. Het verzekeringscontract kenmerkt zich door een serie van garantiekoersen -voor elk van de betaaltermijnen een unieke garantiekoers- gebaseerd op de dan geldende termijnkoersen in de markt.

Om de Staat beter in staat te stellen om indien gewenst zelf de risico's te kunnen afdekken, wordt het product zoveel mogelijke gestandaardiseerd en marktconform vormgegeven. Het verzekeringscontract kent vaste momenten waarop afrekening over een vooraf vastgesteld bedrag plaatsvindt. Het verzekeringscontract biedt (binnen grenzen) en tegen marktconforme voorwaarden, flexibiliteit ten aanzien van het moment waarop over (een gedeelte van) een termijn moet worden afgerekend.

De looptijd van de dekking voor de offerteperiode is in beginsel onbegrensd, maar moet vooraf worden aangegeven. Verzekerde kan zelf aangeven hoelang de dekking voor de offerte moet zijn. De gevraagde dekkingstermijn mag langer zijn dan de offerteperiode die is gevraagd door de afnemer.

Na afloop van de vooraf gevraagde dekkingstermijn en zolang er geen bewijs is dat het contract is gegund of niet is verkregen, wordt de verzekering automatisch verlengd. De Staat verlengt de verzekering onder dezelfde voorwaarden voor een nieuwe bindende offerteperiode indien de waarde van de vreemde valuta ten opzichte van de euro is gestegen (d.w.z. als het contract een positieve waarde vertegenwoordigt voor de Staat) en tegen aangepaste voorwaarde als de waarde van de vreemde valuta is gedaald (d.w.z. als het contract een negatieve waarde vertegenwoordigt voor de Staat). In dit laatste geval wordt de (set van) garantiekoers(en) bijgesteld tot de (set van) garantiekoers(en) op moment van verlengen. De premie voor de verlenging is gelijk aan 1.5 keer het variabele deel van de premie voor de offerteperiode.

Koersrisicoverzekering komt beschikbaar voor de US dollar, Japanse Yen, Brits pond, Zwitserse frank en Australische dollar. Op ad hoc basis en in uitzonderlijke gevallen kunnen ook valuta van de nieuwe EU-lidstaten en niet-Europese valuta met een stabiele koppeling aan de euro of US dollar in dekking worden genomen. Een voorwaarde hierbij is dat de termijnmarkt voor de betreffende valuta voldoende is ontwikkeld om afdekking door de Staat te kunnen faciliteren. Bij dekking voor niet standaard valuta geldt een premieopslag.

De voor de offertefase verschuldigde premie bestaat uit een vaste en een variabele component. De vaste component is gebaseerd op de uitvoeringskosten. De variabele component betreft een vergoeding voor het koersrisico, dat in de offertefase als gevolg van het voorwaardelijke karakter van het risico -onduidelijk is of het contract tot stand komt- voor de Staat moeilijk af te dekken is. Jaarlijks wordt de vaste kostencomponent in de premie voor de offertefase opnieuw vastgesteld.

Op moment van afsluiten van de verzekering is verzekerde 5 % van de berekende premie verschuldigd.

Gedurende de contractperiode wordt een vergoeding gevraagd voor het tegenpartij risico dat de Staat loopt op de exporteur. De verschuldigde vergoeding wordt berekend over het nog uitstaande deel van het verzekerde bedrag.

Mogelijke non-betaling onder het exportcontract kan een belemmering vormen bij het in de markt afdekken van valutarisico's. Om deze belemmering weg te nemen, wordt ook voor exporteurs onder de kredietrisicoverzekering vreemde valutadekking -mogelijkheid van uitkering van schade in vreemde valuta- beschikbaar gesteld.

Het in deze brief beschreven beleid betreffende de koersrisicoverzekering treedt in werking op 1 juli 2004.

Vanaf 1 juli 2004 zullen uitsluitend nieuwe polissen worden afgegeven. Aanvragen ingediend voor 1 juli 2004 met startdatum van het risico op of na 1 juli 2004 zullen worden behandeld conform het in deze brief beschreven beleid voor de gemoderniseerde koersrisicoverzekering.

Koersrisicopolissen vanaf bindende offerte die zijn uitgereikt voor 1 juli 2004 en zich nog in offertestadium bevinden, kunnen nog maximaal één keer verlengd worden. Hierbij behoudt de Staat zich uitdrukkelijk het recht voor in geval van een aanzienlijk ongunstige koersontwikkeling niet te verlengen. Als daarna nog een verlenging gewenst is, zal ook voor die transacties een aanvraag voor een gemoderniseerde koersrisicoverzekering moeten worden ingediend.

Lopende koersrisicopolissen vanaf bindende offerte en vanaf contract die zich in de contractfase bevinden, blijven van kracht en worden afgewikkeld conform de huidige voorwaarden.

Bijlages:

Bijlage A voorblad rapport

Bijlage B rapport

DE MINISTER VAN FINANCIEN