Gemeente Heerlen

30 juni 2004

VROM kiest voor Stadspark Oranje Nassau

Het ministerie van VROM heeft besloten dat het project Stadspark Oranje Nassau in aanmerking komt voor een bijdrage uit het zogenaamde Budget Investeringen Ruimtelijke Kwaliteit (BIRK). Met deze regeling wil het ministerie onder andere bijdragen aan de versterking van hoogstedelijke centrumomgevingen. "Vanwege de strikte toepassing van de kwaliteitscriteria zie ik in het positieve besluit van minister Dekker een bevestiging van de kwaliteit van het project Stadspark Oranje Nassau", aldus verantwoordelijk wethouder Prickartz.

De gemeente Heerlen heeft het project Stadspark Oranje Nassau in mei 2003 aangemeld voor de BIRK-subsidie. Gisteren heeft de minister het projectvoorstel Stationsgebied "de scheiding tussen interwijkverbinding en station als nationaal voorbeeldproject voor hoogwaardige kwaliteit" positief beoordeeld. Het ministerie wil nu in het kader van de BIRK-regeling gaan bijdragen aan het project. De plannen voor Stadspark Oranje Nassau kunnen nu uitgewerkt worden. Het BIRK-geld komt pas vrij na uitwerking van de plannen. Pas dan zal duidelijk worden wat de hoogte van de bijdrage is.

Criteria

Projectvoorstellen die voor de regeling in aanmerking kwamen moesten vallen in het 'toepassingsgebied centrumvorming in nationale stedelijke netwerken en gericht zijn op intensivering van ruimtegebruik en functiemenging en oplossingen voor knelpunten voor fysieke barrières van bijvoorbeeld infrastructuur en suboptimaal ruimte gebruik'.

De projecten werden onder meer beoordeeld op bijdragen aan centrumontwikkeling of knooppuntontwikkeling (beide gelden voor het stationsproject) en functiemenging (ook dit is van toepassing in het stationsproject). Tevens zijn de projecten beoordeeld op de kwaliteit van functies, de complementariteit, de toekomstwaarde, de haalbaarheid en externe veiligheid.

De positieve waardering van het project van de stationsomgeving in het kader van Stadspark Oranje Nassau is naast een bevestiging van kwaliteit ook een belangrijke stap in de goede richting voor de afdekking van het tekort van E 50 miljoen voor het project.

Heerlen
Afdeling communicatie
Richard Pisters
(045) 56 04 712
r.pisters@heerlen.nl


---- --