Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Veiligheidsbeleid

Nucleaire Aangelegenheden en Non proliferatie

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 30 juni 2004

Behandeld


- Harmen van Dijk


Kenmerk


- DVB/NN-305/04

Telefoon


- +31 (070) 348 5089


Blad


- 1/2

Fax


- +31 (070) 348 5684


Bijlage(n)


- 2


- harmen-van.dijk@minbuza.nl


Betreft


- Verzoek van de heer Koenders inzake ter beschikking stelling documenten- en toezending van het rapport-Goldsmith


-

Graag - bied iku hierbij- , mede namens de Minister van Defensie,de reactie aan op het verzoek van het lid Koenders aan de regering, gedaan tijdens de regeling van werkzaamheden op 23 juni jl., toe te lichten waarom de in het NRC-artikel van 12 juni jl. genoemde documenten niet ter beschikking zijn gesteld aan de Kamer, alsmede het verzoek het zogenoemde 'rapport-Goldsmith' ter beschikking te stellen.

Wat betreft de toelichting op de beslissing om de betreffende documenten niet aan de Kamer ter beschikking te stellen verwijs ik naar de brief van de Minister van Defensie, mede namens de ministers van Buitenlandse Zaken en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van 21 juni 2004.

Wat betreft het 'rapport-Goldsmith' moge het volgende dienen. Lord Goldsmith heeft in de aanloop naar het gewapend ingrijpen in Irak in verscheidene vertrouwelijke memoranda zijn regering geadviseerd. Deze zijn niet in het bezit van de Nederlandse regering en zijn ook in het VK strikt vertrouwelijk en derhalve niet beschikbaar voor het parlement en het publiek. Op 17 maart 2003 legde Lord Goldsmith een verklaring af in het Britse Hogerhuis over de volkenrechtelijke toelaatbaarheid van de militaire actie tegen Irak. Op dezelfde dag heeft de Foreign and Commonwealth Office een document met achtergrondinformatie ter beschikking gesteld aan de Foreign Affairs Committee van het Britse Lagerhuis. Deze documenten zijn in het bezit van de Nederlandse regering en zijn beschikbaar gesteld voor het publiek. Uiteraard ben ik graag bereid de Kamer deze documenten te doen toekomen en u treft deze in de bijlage aan. Voor de volledigheid doe ik u tevens toekomen een verklaring die Lord Goldsmith op 21 april 2004 heeft afgelegd in het Britse Hogerhuis, waarin deze terugkomt op de discussie van vorig jaar en waarin hij tevens ingaat op de vaste Britse praktijk juridische adviezen aan de regering niet openbaar te maken.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

===