Gemeente Schermer


Raad van State geeft groen licht voor Stompetoren-Oost

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft woensdag 30 juni uitspraak gedaan in het hoger beroep dat door een aantal omwonenden van de nieuw te bouwen wijk Stompetoren-Oost was aangespannen. De betreffende afdeling verklaarde het hoger beroep ongegrond en vernietigde tevens de uitspraak van de rechtbank Alkmaar. Dit houdt in dat de bouwvergunning voor 137 wonin-gen definitief is. De gang naar de Raad van State was de laatste juridische mogelijkheid om de bouw van de wijk tegen te gaan.

De gemeente Schermer heeft al circa tien jaar plannen voor de bouw van de nieuwbouw wijk ten oos-ten van de kern dorp Stompetoren. Om woningbouw te kunnen realiseren kocht de gemeente begin jaren negentig circa vijf hectare grond aan. In 1999 werd de grond verkocht aan projectontwikkelaar Wooncompagnie. Deze gaf de uitvoering van het plan in handen van bouwbedrijf Mulder Obdam.

De bouw van de woningen aan de oostzijde van Stompetoren is door omwonenden lange tijd tegen gehouden. Dat resulteerde in een aantal rechtszaken en tenslotte de gang naar de Afdeling Bestuurs-rechtspraak van de Raad van State.

De bezwaren van de omwonenden richtten zich tegen de aanwezigheid van hoogspanningsmasten in het gebied, de mogelijke knelpunten in relatie tot de Flora- en Faunawet, de situering van de ontslui-tingswegen van de wijk en de vermindering van uitzicht en privacy. Ook maakten de omwonenden bezwaar tegen de gehanteerde richtlijn voor de molenbiotoop.

Goedkeuringsbesluit
Ondanks de bezwaren gaf het college van Gedeputeerde Staten op 18 juli 2000 een (gedeeltelijk) goedkeuringsbesluit voor de plannen. Het besluit noodzaakte de gemeente Schermer tot een nadere motivering en (eventuele) aanpassing van de molenbiotoop en de ontsluitingswegen. Uit onderzoeken bleken de bezwaren tegen de aanwezigheid van hoogspanningsmasten, de Flora- en Faunawet en de privacy en vermindering van uitzicht niet steekhoudend.

Na de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak in mei 2002 heeft de gemeente Schermer ge-tracht de gesignaleerde gebreken zo snel mogelijk te herstellen. Voor een adequate ontsluiting van de wijk werd gekozen voor de Noordzijde (via de Oterlekerweg), omdat een directe aantakking van de lokale wegen op de N243 (Noordervaart) niet haalbaar bleek.

Wat betreft de molenbiotoop wist de gemeente Schermer zich gesteund door de Vereniging De Hol-landsche Molen. Deze vereniging ging akkoord met de regel 1:42,9, die inhoudt dat op een afstand van 225 meter (de afstand van de molen tot de plangrens) de te realiseren bebouwing een hoogte mag hebben van circa 8 meter. Deze regel werd ook door de provincie Noord-Holland geaccordeerd. De voorzieningenrechter in Alkmaar stelde de bezwaarmakers echter in het gelijk; een uitspraak die nu dus door de Raad van State is vernietigd.

Start bouw
Dit betekent dat bouwbedrijf Mulder Obdam de wijk Stompetoren-Oost kan realiseren volgens de bouwvergunning die door het college van B&W van Schermer op 9 juli 2002 is verleend. Het bouw-plan zal in verschillende fasen worden voltooid. Het plan bestaat uit 137 woningen in diverse typen en prijsklassen. Het zijn voornamelijk koopwoningen. Ook zullen er enkele huurwoningen worden gere-aliseerd. Op dit moment is de verkoop van de woningen van fase 1 gestart. Informatie over de wijk is te zien op de website van Stompetoren-Oost.
---