Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

"Van bezoek homo-ontmoetingsplaatsen niets gebleken"
Publicatiedatum: 30-06-2004

ONDERZOEK NAAR DOOD ALEX WIEGMINK

Van vermeende bezoeken aan homo-ontmoetingsplaatsen door Alex Wiegmink, die op 20 januari 2003 op de Posbank bij Rheden om het leven werd gebracht, is NIETS gebleken. Het rechercheteam dat zich met deze zaak bezighoudt, startte enkele weken geleden een onderzoekstraject naar deze mogelijkheid op grond van diverse verklaringen van getuigen. Het gegeven kon van belang zijn voor het onderzoek, omdat het mogelijk had kunnen wijzen op een motief.

In het besef dat dit gegeven pijnlijk is voor de nabestaanden, heeft de politie destijds toch besloten tot het verspreiden van pamfletten op homo-ontmoetingsplaatsen en in sauna's in het oostelijke deel van Gelderland. Het behoort immers tot de professionaliteit van de politie (in haar verantwoordelijkheid voor een deugdelijke opsporing) dat zij signalen onderzoekt; zeker als deze van verschillende zijden tot de politie komen en er overeenkomsten zijn in die verklaringen. De signalen moesten -naar het inzicht van de politie en de officier van justitie- dermate serieus genomen worden, dat een dergelijk onderzoek gerechtvaardigd was. Ofwel om te komen tot een doorbraak, ofwel om deze mogelijkheid uit te kunnen sluiten. De naam en faam van het slachtoffer waren echter zwaarwegend voor politie en justitie, zodat het besluit pas na lange afweging werd genomen. Het onderzoeksteam heeft hierover contact gehad met de nabestaanden.

In dit geval heeft het rechercheteam geconcludeerd dat het vermoeden van bezoeken aan homo-ontmoetingsplaatsen niet staande gehouden kan worden. Enerzijds heeft de getuigenoproep met behulp van het pamflet en de publiciteit die volgde, geen enkele reactie opgeleverd, anderzijds heeft andere informatie het vermoeden deels ontzenuwd.

Het onderzoek richt zich nu op andere mogelijkheden; hierover zullen echter geen mededelingen worden gedaan.

Politie Gelderland-Midden
Bureau Communicatie - Ronald van der Leeden
Telefoon: 026-3524721