Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 30 juni 2004


Vragen van de leden Wolfsen en Boelhouwer (beiden PvdA) aan de minister van Justitie en den minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


over het leggen van (conservatoir) beslag op voertuigen bij verbaliserend optreden tegen niet-Nederlanders wegens overtreding van de Opiumwet.


1. Klopt het dat leden van het zogenaamde A-team van de politie in de strijd tegen drugstoerisme een vorm van conservatoir beslag legden op het voertuig van de koerier, tot het moment dat deze de boete had voldaan?


2. Was deze manier van werken effectief en efficiënt?


3. Klopt het dat op last van het Openbaar Ministerie te Breda deze werkwijze niet langer is toegestaan?


4. Zo ja, wat is hiervoor de reden?


5. Klopt het dat als gevolg van deze gewijzigde beleidslijn de bureautijd van de agenten substantieel is toegenomen ten koste van de surveillance op straat?


6. Op welke wijze kunnen thans boetes en transacties aan in het buitenland - en in het bijzonder in Frankrijk - wonende overtreders worden geïnd en welk percentage van deze boetes en transacties wordt daadwerkelijk geïnd?


7. Wat zijn in dit kader de mogelijkheden voor het leggen van (conservatoir) beslag op voertuigen?


8. Op welke wijze zou op een efficiënte en effectieve wijze een vorm van (conservatoir) beslag blijvend aangewend kunnen worden door het A-team in samenwerking met het Openbaar Ministerie?


9. Bent u bereid - al dan niet door middel van een aanwijzing - op de kortst mogelijke termijn te (helpen) bewerkstelligen dat de tijd op straat weer terug kan worden gebracht op het oude niveau?