ABVAKABO FNV

'Onderzoek justitie geen vrijbrief voor invoering duocel'

De conclusie van minister Donner dat het experiment met duocellen de weg effent voor een structurele regeling, is veel te voorbarig. Dat vindt ABVAKABO FNV, de grootste vakbond voor gevangenispersoneel. Volgens minister Donner is er 'wat betreft de arbeidsomstandigheden, de veiligheid en het welbevinden van het personeel, onvoldoende aanleiding om af te zien van landelijke invoering van meerpersoonscelgebruik in de huizen van bewaring'. Dat blijkt volgens hem uit een evaluatierapport van het duocel-experiment.

Volgens ABVAKABO FNV blijkt uit het rapport juist het tegendeel. Ruim zestig procent van de bewaarders voelt zich onveiliger op een afdeling met duocellen. Tachtig procent vindt de werkdruk er hoger. En vijfenzeventig procent vindt dat er te weinig personeel aanwezig is op afdelingen met meerpersoonscellen. Tevens blijkt uit het onderzoek dat er onzorgvuldig wordt omgegaan met de plaatsing van gedetineerden op duocellen.

'Donner mag het onderzoek niet interpreteren als een vrijbrief voor de uitbreiding van het gebruik van duocellen', aldus Elise Merlijn, sectorbestuurder van ABVAKABO FNV. 'Het ministerie van justitie moet ons eerst keiharde garanties geven dat de veiligheid en het welbevinden van het personeel niet in het geding komt, anders is uitbreiding van het meerpersoonscelgebruik voor ons onaanvaardbaar', Volgende week zal de vakbond daarover met het ministerie in gesprek gaan.

30 jun 04 19:02