FNV

De Geus torpedeert onderhandelingsvrijheid CAO's

Geen aanvulling op het loon in het tweede ziektejaar. Dat is wat minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft besloten, want hij is bang dat anders de WAO-instroom onvoldoende daalt.

FNV-bestuurder Ton Heerts is op z'n zachtst gezegd verbaasd, zo zegt hij in FNV e-Magazine:

"De WAO-instroom ìs eind jaren negentig, begin deze eeuw gedaald. De WAO-uitstroom ìs vergroot en dat heeft niets met de conjunctuur te maken. Dit jaar is al bijna 1 miljard euro aan sociale verzekering minder uitgegeven."

De Geus wil die regeling al op 1 januari 2005 laten ingaan. Heerts begrijpt het motief niet van de minister.

"Het is in elk geval geen financieel motief, want dat is in strijd met de feiten. Zo blijft er aan de CAO-onderhandelingstafel niets meer over om te repareren. Alle voorstellen van de laatste tijd hebben een anti-karakter. Het kabinet vindt blijkbaar dat wij een lui en verlekkerd land zijn waar de gesel overheen moet."

Volgens het voorstel van De Geus gaan werknemers in het tweede ziektejaar terug naar 70 procent van het minimum loon, het zogenoemde bijstandsniveau. Wat er in het derde ziektejaar gebeurt, is nog onduidelijk.

"Grote kans dat een werkgever zo'n werknemer er na twee jaar, de limiet van de ontslagbescherming, uitgooit. Het verzekeringskarakter is nu definitief finito. Het mag de naam WAO niet meer hebben."

De FNV gaat de komende tijd de plannen van De Geus naast internationale verdragen leggen om te zien of dit nog kan. In 2005 zullen de eerste mensen direct getroffen worden door deze plannen. De FNV gaat dan kijken of er via proefprocessen nog iets te repareren valt.

30 juni 2004