Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB: Let op bij aanschaf tweedehands caravan

De ANWB waarschuwt mensen die nog even snel een tweedehands caravan willen kopen waarmee zij op zomervakantie willen gaan. Uit meldingen blijkt het dat er veel tweedehands caravans worden aangeboden die geen kentekenbewijs hebben. De ANWB adviseert geen caravan te kopen zonder een officieel kenteken, omdat het niet mogelijk is deze op korte termijn op kenteken te laten zetten.

Caravans met een maximum toelaatbaar gewicht hoger dan 750 kilogram moeten vanaf 1 september 2003 een eigen kentekenbewijs hebben. Het kenteken van de caravan moet dan ook op naam staan van de eigenaar, precies zoals het bij auto's geregeld is. Indien de caravan geen kenteken heeft mag deze niet op de openbare weg komen.

Een caravan zonder kenteken moet eerst gekeurd worden door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De keuring kost ongeveer ¤ 55,=. Er is momenteel een wachttijd van zes à zeven weken voor het keuren van de caravan. Als alles in orde blijkt wordt het kenteken binnen twee weken, na de keuring, thuisgestuurd. Voor velen is de vakantieperiode dan voorbij.

Mochten de gegevens niet bekend zijn bij de RDW dan moet er een type goedkeuring worden aangevraagd. Dit kost minimaal ¤ 250,=. In dit geval moeten ook schema's van het remsysteem en de koppeling worden aangeleverd. Dit is vaak niet mogelijk of moeilijk realiseerbaar. Het kan ook zijn dat er al een kenteken is afgegeven op het chassisnummer. De caravan met hetzelfde chassisnummer wordt achterhaald en opgeroepen door de RDW. De RDW en de politie gaan kijken wat er verkeerd is gegaan. In het ergste geval wordt er geconstateerd dat één van de caravans is gestolen.

Voor informatie kunt u terecht bij de Caravanadvieslijn tel.: 070-3145070 of per e-mail: caravaninfo@anwb.nl