Universiteit van Amsterdam

Benoeming Universiteit van Amsterdam


woensdag 7 juli 2004

Karel Gaemers nieuwe decaan van bètafaculteit UvA

Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam heeft prof. dr. K.J.F. Gaemers benoemd tot decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica (FNWI). Gaemers - hoogleraar Theoretische fysica en o.a. directeur van het NIKHEF - was eerder decaan van de voorloper van de huidige bètafaculteit van de UvA.

Prof. Karel Gaemers (59) is een zeer ervaren bestuurder. Hij heeft zich in het verleden sterk ingezet voor vernieuwingen in het bètaonderwijs en voor de huidige nauwe samenwerking met de Vrije Universiteit in de masteropleidingen, die de positie van het bètaonderwijs in Amsterdam moet versterken. Gaemers volgt op 1 januari 2005 prof. dr. Walter Hoogland op, die dan met emeritaat gaat. Tot de belangrijkste taken van de nieuwe decaan behoren de verdere profilering van het bètaonderzoek, de bevestiging van de reputatie van de faculteit in het wetenschappelijk en maatschappelijk veld en het uitbouwen van de samenwerking tussen disciplines en instituten in het Sciencepark Amsterdam, waar binnen enkele jaren de nieuwbouw van de faculteit verrijst. Ook de verdere implementatie van de bachelor/masterstructuur, met de daarmee gepaard gaande organisatorische wijzigingen, en een verdere vernieuwing van het bètaonderwijs staan hoog op de facultaire agenda.

De afgelopen jaren heeft de FNWI zich met succes ontwikkeld tot interdisciplinaire onderwijs- en onderzoeksorganisatie, met een uitstekende internationale wetenschappelijke reputatie en een steeds sterker op de maatschappij gerichte onderzoeksagenda. De plannen voor de nieuwbouw van de faculteit in het Sciencepark Amsterdam hebben met het gereedkomen van het definitieve ontwerp in die periode concrete vorm aangenomen. Gaemers zal dit proces tijdens zijn benoemingsperiode verder vorm geven.

Bestuurlijke functies

Gaemers heeft in zijn loopbaan vele bestuurlijke functies vervuld binnen de wetenschap.

Van 1987 tot 1989 was hij lid van de raad van bestuur van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM). Daarna werkte hij tot 1995 als wetenschappelijk directeur voor het Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge Energie Fysica (NIKHEF). In de periode van 1996 tot 1999 was Gaemers decaan van de Faculteit der Wiskunde, Informatica, Natuur- en Sterrenkunde (WINS) van de UvA, de voorloper van de huidige faculteit, die aanzienlijk groter is. Sinds 2001 is hij voorzitter van de afdeling Wiskunde, Natuurkunde en Sterrenkunde van de UvA. Tot 1 december van dit jaar is hij opnieuw directeur van het NIKHEF.

Wetenschappelijke loopbaan

Gaemers begon zijn wetenschappelijke loopbaan aan de Universiteit van Leiden waar hij cum laude afstudeerde en in 1974 promoveerde in de theoretische natuurkunde. Van 1976 tot 1978 werkte hij als theoretisch natuurkundige bij CERN, het Europese onderzoekscentrum voor deeltjesfysica in Genève, en daarna bij het NIKHEF. Sinds 1980 is Gaemers hoogleraar theoretische fysica aan de UvA. Hij publiceerde en gaf colleges over quantummechanica, relativistische quantumveldentheorie, het standaardmodel van elementaire deeltjes en neutrinofysica.