Kabinet: salarissen ministers nu niet verhogen

7 juli 2004

Het kabinet heeft besloten de ministerssalarissen in deze kabinetsperiode niet met 30% te verhogen, zoals was voorgesteld door de commissie-Dijkstal. Hoewel het kabinet de opvatting van de de commissie Dijkstal deelt dat het gaat om een hersteloperatie, heeft het kabinet ervoor gekozen voorbereiding te treffen om deze verhoging pas te laten ingaan bij het aantreden van het volgende kabinet. Op voorstel van minister Remkes is voorts bepaald dat het ministerssalaris voortaan de top van het `salarisgebouw' van de publieke sector zal zijn en dat het ministerssalaris hier als normsalaris gaat gelden. Dat wil zeggen dat functionarissen in overheidsdienst niet meer kunnen verdienen dan een minister. Dit blijkt uit het kabinetsstandpunt dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

---

Uit een in 2002 door BZK verrichte enquête is eveneens gebleken dat veel topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector fors meer verdienen dan een minister. Zo is daaruit naar voren gekomen dat 13% van de 4.589 onderzochte topfunctionarissen in deze sector een jaarinkomen van EUR 120.000 of meer (617 topfunctionarissen) genoot. Dit aandeel liep uiteen van 61% bij ziekenhuizen (119 topfunctionarissen) tot 1% bij de waterschappen (2 topfunctionarissen). Ook bij universiteiten/ onderzoekinstellingen ontving een meerderheid van de topfunctionarissen een jaarinkomen van EUR 120.000 of meer (54% oftewel 38 topfunctionarissen). Het kabinet concludeert op grond van dit onderzoek dan ook dat gesproken kan worden van willekeur waar het gaat om de vaststelling van de hoogte van het salaris van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector.

Het kabinet is van oordeel dat ook voor bestuurders van zowel privaat- als publiekrechtelijke Zelfstandige Bestuursorganen (ZBO's) in het algemeen het uitgangspunt moet gelden dat zij geen hoger salaris ontvangen dan een minister. Het kabinet maatregelen treffen om dit uitgangspunt te bewerkstelligen.

Najaar 2003 zegde minister Remkes de Tweede Kamer toe de topinkomens in de publieke en semi-publieke sector openbaar te maken, van elke functionaris werkzaam in de publieke en semi-publieke sector zal het salaris in een jaarlijks verantwoordingsdocument gemeld en gepubliceerd worden, wanneer dat uitgaat boven het ministerssalaris. Het openbaar maken van topinkomens kan versneld plaatsvinden. Het wetsvoorstel terzake zal na verwachting na de zomer gereed zijn voor toezending aan de Raad van State.
---

---

---

---