Time : 5:57:32 PM
Date : Friday, July 09, 2004
Sender Name: Berry Coordination Center

Europees Patent Bureau beperkt omvang van Unilin-patent

Oostrozebeke, 7-07-2004.

Op 7 juli 2004 heeft de Oppositie Afdeling van het Europees Patent Bureau in München beslist om de beschermingsomvang van het Europees Patent (EP) 1 024 234 * van Unilin in te perken. Dit patent beschermde initieel elke laminaatvloer met een kern vervaardigd in MDF/HDF en waarvan de panelen horizontaal in elkaar gevoegd konden worden. Deze oppositieprocedure werd door verschillende laminaatproducenten opgestart waaronder de Berry Floor Group.

Unilin zag zich gedurende de hoorzittingen genoodzaakt de beschermingsomvang van zijn patent te beperken. Om het patent te kunnen behouden diende Unilin verscheidene nieuwe essentiële elementen aan het patent toe te voegen zoals "spelingsvrijheid" en "de uitsluiting van de verschijning van voegen in de vloer na een zekere periode". Andere wijzigingen door Unilin voorgesteld, werden door de Oppositie Afdeling verworpen.

Een belangrijk gevolg van deze opgelegde beperking, bestaat erin dat Unilin zich nu zal geconfronteerd zien met een verzwaring van de bewijslast in hangende inbreukprocedures die Unilin aangespannen heeft, aangezien nu bewezen zal moeten worden dat al deze nieuwe elementen in de vermeend inbreukmakende producten aanwezig zijn. Berry is ervan overtuigd dat haar producten nooit inbreuk hebben gepleegd op deze eisen.

Het is bovendien belangrijk te benadrukken dat dit patent enkel zogenaamde "snapverbindingen" beschermt voor laminaatvloer panelen. Dit soort verbindingen wordt momenteel niet geproduceerd door Berry omdat de kwaliteit ervan inferieur is. Berry's laminaatvloer producten worden geproduceerd met een systeem waarbij de panelen in elkaar gewenteld worden (het zogenaamde angle-angle systeem). Dit verbeterde vloersysteem maakt het gebruik van gereedschap tijdens installatie overbodig en vermijdt zodoende schade aan de vergrendelingselementen tijdens de installatie. Om deze redenen vormt dit patent ook in zijn gereduceerde omvang geen probleem voor het huidige productengamma van Berry Floor.

Na de volledige herroeping* van Unilins overeenkomstige Duits Gebruiksmodel door het Duits Patent Bureau in april van dit jaar, beschouwt Berry de huidige inperking van het Unilin patent als een nieuwe overwinning in de hangende patentdisputen.


* Beslissing is vatbaar voor beroep

Philippe Harinck
Marketing Manager Berry Group
Berry Coordination Center
Ingelmunstersteenweg 162
8780 Oostrozebeke
Belgium
Tel: +32 56 672 326
Fax: +32 56 667 979
GSM: + 32 478 300 613
email: philippe.harinck@berry.be