Gemeente Haarlem


Gemeente Haarlem en hoogheemraadschap van Rijnland


Persbericht


Waterplan Haarlem: meer ruimte voor water noodzakelijk

Het klimaat verandert en dit leidt tot meer en heftiger neerslag. De toenemende stedelijke verdichting maakt dat hevige buien steeds moeilijker af te voeren zijn. Het is daarom van belang om het Haarlemse watersysteem op orde te krijgen en te houden. Om dit te realiseren hebben de gemeente Haarlem en het hoogheemraadschap van Rijnland het Integraal Waterplan Haarlem ontwikkeld. Naast het voorkomen van wateroverlast, spelen in het plan ook woonkwaliteit, recreatiegenot en een gezond ecologisch watersysteem een belangrijke rol. Het Waterplan wordt na de zomervakantie vrijgegeven voor inspraak.


In het Waterplan staat de stedelijke wateropgave centraal. De afgelopen eeuw speelde het oppervlaktewater een ondergeschikte rol in de ontwikkeling van de stad. Singels en grachten verloren hun functie. Grachten werden gedempt, andere watergangen raakten uit het zicht. Echter, vanwege klimaatverandering verwachten we periodes met meer en heviger neerslag. In stedelijk gebied neemt de verharding toe. Het netwerk van singels en grachten in de stad moet dit toenemende hemelwater kunnen bergen en afvoeren. Meer ruimte voor water is dus noodzakelijk.
Het oppervlaktewater in de stad is niet alleen belangrijk voor de waterhuishouding. Een goed ingerichte en onderhouden vijver of singel levert ook extra woon- en recreatiekwaliteit. Bovendien biedt (gezond) water een belangrijke leefomgeving voor planten, vissen en andere waterdieren.


Wat beschrijft het waterplan?

Het Waterplan is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Haarlem en het hoogheemraadschap van Rijnland. Het beschrijft de aanpak om het Haarlemse watersysteem op orde te krijgen en te houden. Daarbij gaat het Waterplan ook in op het grondwater en het water in de buizen (drink- en afvalwater). Het plan begint met een analyse van het huidige watersysteem. Verder geeft het plan een visie over hoe het watersysteem er in de toekomst uit zou moeten zien. In de visie wordt rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen zoals de verwachte klimaatveranderingen en stedelijke verdichting. Tot slot doet het plan voorstellen voor de uitvoering van maatregelen om het watersysteem op orde te krijgen. Hierbij richt het Waterplan zich in de eerste plaats op lopende initiatieven en projecten die Haarlem en Rijnland nu al uitvoeren.

Na de zomervakantie wordt het ontwerp Integraal Waterplan vrijgegeven voor inspraak. Meer informatie over het Waterplan en deze inspraakperiode is te vinden op www.haarlem.nl (onder: leven en wonen / leefomgeving) en www.rijnland.net


Julia de Jong, communicatieadviseur gemeente Haarlem, tel. 023 - 511 4903 Caroline Weber, communicatieadviseur hoogheemraadschap van Rijnland,
tel. 071-5168314
6 juli 2004
juliadejong@haarlem.nl / caroline.weber@rijnland.net

---- --