Productschap Margarine


08.07.2004

Onderzoek Voedingscentrum: weinig kennis over vetten

De consument weet nog steeds niet goed het verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Voedingscentrum.

Consumenten zijn wel in staat om een aantal concrete producten te beoordelen op de hoeveelheid vet die er in zit, maar hebben meestal geen kennis over de aard van de vetten, aldus projectleider Floortje Sijpestein van het Voedingscentrum.
In het najaar van 2003 heeft het Voe.dings.centrum onderzocht hoe het staat met het kennisniveau, de attitude en het gedrag van consumenten ten opzichte van vetten.

Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid op de hoogte is van het bestaan van verschillende soorten vet, en spontaan de termen verzadigd vet en onverzadigd vet weet te noemen. Degene die bekend zijn met verzadigde en onverzadigde vetten, kunnen niet goed aangeven wat het verschil is. Ruim een kwart weet het juiste verschil te noemen en ruim een derde weet het verschil helemaal niet. Van transvetten heeft maar liefst 93% van de consumenten nog nooit gehoord. Wordt de vraag specifieker gesteld, namelijk welk vet het gezonde vet is, dan weet gemiddeld 64 procent dit juist te beantwoorden. Tweederde van de consumenten vindt het belangrijk om op vetten in de voeding te letten. Respondenten in de leeftijd van 18-24 jaar doen dat vooral door de hoe.veelheid vet te minderen (63 procent), terwijl de respondenten ouder dan 25 jaar voor het merendeel aangeven zowel op de soort vet als de hoeveelheid vet te letten. Binnen de groep van respondenten die het belangrijk vinden om op vetten te letten, is de informatiebehoefte groot: 65 procent heeft behoefte aan meer informatie over voeding en vetten en 88 procent leest regelmatig de voedings.waarden op de verpakking.

Reden te meer voor het Voorlichtingsbureau MVO om door te gaan met educatie- en voorlichtingsactiviteiten die gericht zijn op het onderscheid maken tussen producten met veel onverzadigde vetten en producten met veel (verborgen) verzadigde vetten.