Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200301493/1
Beroep van de Stichting tot behoud leefmilieu Buggenum, Haelen, Horn, Nunhem en naaste omgeving tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend aan Essent Milieu B.V. voor een op- en overslagplaats van afvalhout, energiepellets en baggerspecie in Buggenum. De stichting vreest onder meer dat bij het bedrijf gevaarlijk afvalhout zal worden opgeslagen en vervolgens wordt verbrand als zogenoemde biomassa. Bij verbranding van verduurzaamd hout moet volgens de stichting worden gevreesd voor ernstige, onomkeerbare verontreiniging van het milieu.


* 200307225/1
Hoger beroep van de curator van Familia Maxima B.V. in verband met de afwijzing door het college van B&W van Den Haag van het verzoek om een vergunning te verlenen voor het in stand houden van een kindercentrum aan de Stationsweg in Den Haag. Het college van B&W heeft een eerder aan de Stichting VillABB verleende houdersvergunning van het kindercentrum aan de Stationsweg ingetrokken wegens structurele tekorten aan functionarissen. Het college stelt zich op het standpunt dat het handhavingsverleden van de stichting volledig kan worden toegerekend aan Familia Maxima B.V., gezien de verwevenheid van het bestuur van de stichting en het bestuur van de B.V.. Volgens het college wijst niets er op dat de wijze van exploitatie van het kindercentrum onder verantwoordelijkheid van Familia Maxima B.V. anders zal zijn dan voorheen.


* 200307481/1
Hoger beroep van - onder meer - de Vereniging Bergsche Maasveren, de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB, de colleges van B&W van Waalwijk, Heusden, Aalburg, Werkendam en Zaltbommel en het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant in verband met de beslissing van de minister van Verkeer en Waterstaat om tarieven vast te stellen voor personenautos en vrachtautos die gebruik maken van een aantal veren in Noord-Brabant. Het gaat om het Bernse veer (tussen Bern en Herpt), het Drongelense veer (tussen Waalwijk en Drongelen) en het Capelse veer (tussen Dussen en Sprang-Capelle). Op woensdag 14 juli 2004 is er ook uitspraak in de zaak 200307908/1. In die zaak gaat het om de beslissing van de minister van Verkeer en Waterstaat om de bedieningstijden van de desbetreffende veren te wijzigen. De tekst van die uitspraak is vanaf 14 juli te raadplegen via 'ACTUEEL' - 'uitspraken' - 'hoofdzaken'.


* 200400090/1
Hoger beroep in verband met de afwijzing door de staatssecretaris van Financiën van een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur om mee te delen hoe lang een met name genoemde belastingsinspecteur bij hetzelfde team van de Belastingsdienst werkzaam is. De verzoeker is werkzaam als zelfstandig belastingadviseur en heeft in het kader van een klachtprocedure tegen een medewerker van de Belastingsdienst, eerst deze dienst om deze informatie verzocht. Hij heeft hierbij verwezen naar de zogeheten Spelregels integriteit Belastingsdienst, waarin is opgenomen dat bij de Belastingdienst medewerkers gemiddeld genomen eens in de vijf jaar van functie wisselen.