Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-114

Den Haag, 14 juli 2004

Belastingdienst: uitbetaling Tegemoetkoming buitengewone uitgaven van start

De Belastingdienst start deze week met het uitbetalen van de Tegemoetkoming buitengewone uitgaven (TBU) aan ongeveer 120.000 belastingplichtigen. Mensen met een laag inkomen en relatief hoge ziektekosten kunnen met deze tijdelijke regeling geld terug krijgen van de Belastingdienst.

Volgens de belastingwetgeving kon tot 2003 een teruggaaf niet hoger zijn dan het bedrag dat aan belasting moet worden betaald. Hierdoor konden veel belastingplichtigen uit deze groep niet volledig gebruik maken van de aftrekbaarheid van ziektekosten. Met de regeling die geldt voor de jaren 2004 en 2005 kan dat wel.

Om voor de TBU in aanmerking te komen moet de belastingplichtige aangifte doen. De Belastingdienst berekent of er recht is op een teruggaaf. Als dat het geval is wordt deze automatisch op de rekening van de aanvrager gestort. Voor 2004 wordt de TBU vastgesteld op basis van de (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting 2003. De TBU kan worden aangevraagd met behulp van het aangifteprogramma of een T-biljet.