Planschadevergoeding bewoners Aldlân ten onrechte geweigerd
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 14-07-2004

37 bewoners van de wijk Aldlân in Leeuwarden hebben schadevergoeding gevraagd in verband met de bouw van de wijk Zuiderburen aan de overkant van het Van Harinxmakanaal.

De gemeenteraad heeft hun verzoeken afgewezen in navolging van een advies van prof. Lubach, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Op grond van dit advies heeft het gemeentebestuur zich op het standpunt gesteld dat bij verzoekers sprake was van risico-aanvaarding, omdat zij hun woning destijds hebben gekocht in een gebied waar planologische wijzigingen niet onwaarschijnlijk waren. Mede gelet op de structuur van de landelijke gebieden die Leeuwarden omringen, lag een stadsuitbreiding in zuidelijke richting in de rede.

De meervoudige kamer van de rechtbank Leeuwarden, sector bestuursrecht, heeft in haar uitspraak van 12 juli 2004 gezegd dat de argumenten van het gemeentebestuur onvoldoende zijn voor de conclusie dat de schade die verzoekers stellen te lijden, voorzienbaar was. Of sprake is van voorzienbaarheid, moet worden beoordeeld aan de hand van de vraag of er voor een redelijk denkende en handelende koper ten tijde van de aankoop van de desbetreffende eigendommen aanleiding bestond om rekening te houden met de kans dat de planologische situatie in ongunstige zin zou veranderen. Dat is hier niet het geval, omdat de gemeente destijds geen concrete plannen voor uitbreiding in zuidelijke richting had. Uit een zogenaamde Struktuurnota uit 1971 en het Structuurplan Leeuwarden 1e fase uit 1974 blijkt dit volgens de rechters namelijk niet.

De gemeenteraad zal nu opnieuw op de bezwaarschriften van de individuele verzoekers moeten beslissen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ1258

Zie het origineel