Wageningen Universiteit

Persbericht van RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid, onderdeel van Wageningen UR & Researchcentrum

persbericht / nr. 02-2004
14 juli 2004

Onderzoekster RIKILT ontvangt omvangrijke subsidie

Wageningen - De jonge onderzoekster dr. ir. Ilja Arts, werkzaam bij het RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid, heeft onlangs een omvangrijke Veni-subsidie in de wacht gesleept voor een opvallend en origineel onderzoeksplan. Zij ontvangt deze subsidie, die tot 200.000 Euro kan oplopen, van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Het voorstel waarvoor Arts beloond is, heeft als titel 'Onwerkzame' voedingsstoffen beschermen toch. Flavonoïden, gezonde stoffen uit groenten en fruit, worden na consumptie door het lichaam onwerkzaam gemaakt. Toch lijken flavonoïden te beschermen tegen ziekten als hartinfarct en kanker. De centrale vraag in dit onderzoek is welke mechanismen deze paradox verklaren.

Ongeveer 330 onderzoekers schreven een onderzoeksplan om in aanmerking te komen voor de Veni-subsidie. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in binnen- en buitenland. De succesvolle kandidaten, 31 vrouwen en 57 mannen, werden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Naast Arts ontvingen nog twee Wageningse onderzoekers deze vorm van subsidie.

De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De Vernieuwingsimpuls is tot stand gekomen in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Koninklijke Academie voor Nederlandse Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse universiteiten. De NWO betaalt bijna zeventig procent van de subsidie die de drie Wageningse onderzoekers in de wacht sleepten. Wageningen Universiteit draagt ruim dertig procent bij.