Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB waarschuwt voor zwemwater bij Scheveningen en Katwijk

In Scheveningen en Katwijk is het zwemwater na hevige regenval zwaar bacteriologisch verontreinigd. Dat concludeert de ANWB na recent TNO-onderzoek dat in opdracht van de ANWB en andere betrokken partners is verricht. Badgasten lopen hierdoor een verhoogd risico voor hun gezondheid. De klachten die kunnen optreden door in het verontreinigde water te verblijven zijn maagdarminfecties, ademhalingstoornissen, huidirritaties en oog-, oor- en keelontstekingen. Deze klachten kunnen zich speciaal voordoen bij kwetsbare personen als ouderen en jongere kinderen. De ANWB is ernstig verontrust over deze ontwikkeling en pleit , gezien de ernst van de gemeten waarden, voor een zwemverbod voor het Scheveningse Noorderstrand en voor het Katwijkse strand ten zuiden en ten noorden van de uitwatering.

Aanvullende waterkwaliteitsmetingen moeten worden verricht om vast te kunnen stellen wanneer een eventueel verbod kan worden ingetrokken. Ook kan niet worden uitgesloten dat de resterende kust van Noord- en Zuid-Holland ernstige bacteriologisch is verontreinigd.

Het rioleringssysteem, maar ook de capaciteit van de rioolwaterzuiveringsinstallaties, bij de onderzochte locaties is niet toereikend om regenval van ongeveer 35 - 40 mm in 24 uur te verwerken. Er is onvoldoende bergings- en zuiveringscapaciteit beschikbaar waardoor bij bovengemiddelde regenval (dus niet alleen bij hevige regenval) ongezuiverd rioolwater via riooloverstorten en bypasses wordt geloosd in het oppervlakte water en de Nederlandse kust. Deze bacteriologische verontreiniging duurt afhankelijk van de omstandigheden zeker 8 à 10 dagen. De recent gemeten waarden voor zowel de coliforme bacteriën en thermotolerante coliformen zijn ver boven de wettelijke waarden zoals deze zijn vastgelegd in de Nederlandse wetgeving en de Europese Zwemwaterrichtlijn.

De ANWB dringt er bij de rijksoverheid en alle waterkwaliteitsbeheerders (provincies, gemeenten en waterschappen) op aan dat recreanten en toeristen nu goed en tijdig geïnformeerd worden over de zwemwaterkwaliteit én dat er snel structurele maatregelen worden genomen.

Het onderzoek van TNO is in navolging van het uitgebreide bronnenonderzoek in 2003 gericht op het beter in kaart brengen van de effecten van riooloverstorten en rioolwaterzuiveringsinstallaties op de kwaliteit van het zwemwater na hevige regenval.
---

Noot voor de redactie,