FNV

"Kabinet geeft te somber beeld van Nederland"

Veel te somber en een verwrongen beeld van de werkelijkheid. Dat zegt FNV-bestuurder Ton Heerts over de zogenaamde 'Groeibrief' die het kabinet deze week naar het parlement heeft gestuurd.

De brief bevat een opsomming van maatregelen die al eerder bekend waren. Zoals beperken van de toegang tot de werkloosheidsuitkering, een 40-urige werkweek voor ambtenaren, langer doorwerken voor ouderen en minder vergoeding bij ontslag.

Ton Heerts: 'Het kabinet doet alsof alles kommer en kwel is in dit land. Alsof we allemaal blij moeten zijn met deze hardvochtige maatregelen. Maar hun aanpak leidt niet tot groei, maar tot afbraak." Bij de overheid is de werkweek nu gemiddeld 36 uur. Vakbond ABVAKABO FNV heeft meteen laten weten dat over 40 uur werken niet te praten valt.

"Dat gaat ten koste van duizenden jongeren en arbeidsongeschikten die op zoek zijn naar een baan" zegt vice-voorzitter Edith Snoey. "Als je iets tegen werkloosheid wil doen, moet je korter werken en deeltijdwerk juist stimuleren." CAO-voorstellen voor langer werken kunnen rekenen op fel verzet.

Ton Heerts: "Het kabinet gaat tegen alle trends in. Wij zijn hardstikke productief. We werken al door tot 62. We krijgen langzaam meer evenwicht tussen arbeid en zorg, onder andere door deeltijdwerk. Als je al die mensen meer uren laat werken, gaat dat ten koste van de zorg voor kinderen of van vrijwilligerswerk dat mensen nu doen."