Ministerie van Justitie

Centraal meldpunt en onderzoek radicaal dierenrechtenactivisme 14 juli 2004

De nationale recherche en het landelijk parket gaan centraal alle meldingen van incidenten en aanslagen door dierenrechtenactivisten onderzoeken. Ook komt er een 24-uur meldpunt voor slachtoffers van incidenten.

Dat schrijven minister Donner en minister Remkes (BZK) naar aanleiding van twee rapporten over dierenrechtenactivisme in een brief aan de Tweede Kamer. De aanpak van het radicaal dierenactivisme wordt daarmee aangemerkt als nationale prioriteit. Dit betekent onder meer dat alle incidenten centraal worden aangemeld en onderzocht. Op die manier wordt geprobeerd een beter beeld te krijgen van mogelijke relaties tussen verschillende acties en personen die daarbij betrokken zijn.

Uit de rapporten Criminaliteitsbeeldanalyse van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en Dierenrechtenactivisme in Nederland van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) blijkt dat het aantal incidenten in de laatste jaren toeneemt. Het aantal acties steeg van 47 in 2001 naar 178 in 2003. Het merendeel van de acties is gericht tegen bedrijven die zich bezig houden met proefdierenonderzoek. De schade loopt in de miljoenen euro's. Ook is er sprake van een verharding van de acties, waarbij ook geweld gebruikt wordt. De acties worden steeds professioneler uitgevoerd en vaak hebben de activisten relaties met buitenlandse radicale groeperingen.

Dierenrechtenactivisten zijn niet altijd, zoals vaak wordt verondersteld, links georiënteerd. Ook beperkt het overgrote deel van de activisten zich tot vreedzame acties als demonstraties en het uitdelen van pamfletten. Een kleinere groep houdt blokkades en bezettingen en richt vernielingen aan, een zeer kleine groep maakt gebruik van gewelddadige acties.