FELUA-GROEP

Koninklijke Zandsculpturen in Apeldoorn

Het Nederlandse Koningshuis centraal tijdens Zandsculptuur Apeldoorn

Portret van Oranje in Park Berg & Bos
Deze zomer wordt er een indrukwekkend en koninklijk evenement georganiseerd in Apeldoorn op de Veluwe. Van 17 juli tot en met 31 augustus vindt dagelijks in Park Berg & Bos Zandsculptuur Apeldoorn plaats met dit jaar als thema: Portret van Oranje, troonopvolgers in beeld (www.zandculptuurapeldoorn.nl). Koninklijke hoogheden, pracht en praal en dat allemaal van zand.

Iedere Oranje in eigentijdse stijl geportretteerd De zandsculpturen beelden dit jaar alle troonopvolgers uit die Nederland tot nu toe heeft gehad; van Willem van Oranje tot Prinses Amalia, dochter van Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima. De troonopvolgers worden uitgebeeld in of met voor hun tijd typerende situaties of attributen. Zo zien we Koningin Juliana tijdens de watersnoodramp in Zeeland, evenals het praalgraf van Willem van Oranje uit de Nieuwe Kerk te Delft. Verder wordt de politieke moord op Willem van Oranje geënsceneerd en zijn naast de zeehelden uit de gouden eeuw ook diverse grootheden als Rembrandt en Napoleon vertegenwoordigd. Een grote variëteit in scènes verbeeldt de totale geschiedenis van de Troonopvolgers van Oranje door de eeuwen heen.

Zandkunstenaars
Aan Zandsculptuur Apeldoorn werken 20 internationale professionele kunstenaars gedurende 2,5 week aan de kunstwerken. Vanuit de hele wereld komen de kunstenaars naar Apeldoorn, zoals uit Rusland, Italië, Amerika en Centraal Azië. Bij de uitwerking van de verschillende zandsculpturen wordt onderling veel samengewerkt. Zo richt de portretspecialist zich op de gezichten van de koninklijke troonopvolgers, terwijl een ander zich heeft gespecialiseerd in architectonische bouwwerken als paleizen en kerken. Deze professionele en unieke aanpak onderscheidt Zandsculptuur Apeldoorn van andere zandevenementen in binnen- en buitenland.

Overdekt en uitgelicht
Zandsculptuur Apeldoorn vindt plaats in een lichtdichte tent van circa 1000m2 op een weide midden in Park Berg & Bos. Door de entourage van het natuurpark en het mystieke van de donkere tent wordt een effect bereikt dat leidt tot verwondering en verbazing. Binnen in de tent worden de metershoge zandsculpturen van diverse kanten belicht en kan de bezoeker de sculpturen van verschillende kanten bekijken. Buiten bevindt zich het Kinderpaviljoen, waar kinderen zelf zandkastelen kunnen bouwen.

Apeldoorn Attractiestad
Gezien de openingstijden van 14.00 uur s middags tot 23.30 uur s avond kan men Zandsculptuur Apeldoorn uitstekend combineren met een bezoek aan één van de andere attracties in de directe omgeving, zoals Paleis Het Loo, Apenheul, Nationaal Park de Hoge Veluwe, Julianatoren of het Openlucht Filmfestival in Park Berg & Bos.

Noot voor de redactie,