Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Europese milieuministers eensgezind over aanpak hoogwater

Tijdens de derde dag van de Informele Milieuraad in Maastricht hebben 28 Europese milieuministers onder voorzitterschap van staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat voor de eerste keer gezamenlijk gesproken over een Europese aanpak van hoogwater. Onder de milieuministers bleek groot draagvlak te bestaan voor gezamenlijke actie. Zij willen zich committeren aan een Actieprogramma - op hoofdlijnen - voor hoogwaterbescherming, dat door de Europese Commissie is opgesteld. In dit Actieprogramma staan internationale samenwerking, coördinatie, uitwisseling van informatie en onderzoek centraal.

De milieuministers willen de samenleving beschermen tegen de negatieve effecten van overstromingen door onder meer niet of minder bebouwing toe te staan in kwetsbare gebieden, maatregelen te nemen op specifieke plaatsen en de bevolking adequaat te informeren.

Meer informatie in de conclusies (word-document), het persbericht, de toespraak van staatssecretaris Schultz van Haegen en de toespraak van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje