Fortis Bank

Fortis verwerft controleparticipatie in grootste Portugese bankverzekeraar

Fortis heeft vandaag een overeenkomst getekend met Banco Comercial Português (BCP), de grootste privébank in Portugal, waardoor het een belang van 50% verwerft - inclusief managementcontrole - in de Portugese bankverzekerings-activiteiten van BCP, tegen contante betaling van EUR 500 miljoen. De nieuwe joint venture in bankverzekeren, Millenniumbcp Fortis Insurance Group, wordt de Portugese marktleider in levensverzekeringen.

Deze transactie past binnen één van de strategische prioriteiten van Fortis, namelijk het toepassen van de ontwikkelde expertise in bankverzekeren in geselecteerde markten buiten de Benelux. Deze joint venture met BCP creëert een leidende positie in de Portugese verzekeringsmarkt, met een marktaandeel van 21% in levensverzekeringen, 22% in ziektekostenverzekering en 4% in Niet-leven. Tegelijkertijd biedt het een ideaal platform voor verdere ontwikkelingen op het vlak van pensioenplannen voor particulieren en ondernemingen.

De combinatie van Fortis en BCP brengt twee elkaar aanvullende bedrijven samen. Dit zal toelaten dat het door Fortis bankverzekeren ontwikkelde succesvolle businessmodel wordt toegepast in BCP's uitgebreide en hoogst succesvolle distributienetwerk in Portugal. Portugal is qua bevolkingsaantal vergelijkbaar met België, en noteert een premiegroei die naar verwachting zal uitkomen boven het gemiddelde in de EU-landen. De joint venture wordt de exclusieve verzekeringspartner van BCP, de grootste bank in privé-bezit in Portugal. Met drie miljoen klanten en meer dan 1.000 kantoren is BCP actief in verschillende gebieden, waaronder Retail Banking, Commercial Banking, Private Banking, Merchant Banking en Asset Management. Fortis zal haar know-how en deskundigheid ter beschikking stellen op het vlak van Asset & Liability Management, underwriting en marketing, en produktontwikkeling.

Anton van Rossum, CEO van Fortis, zei: "Deze acquisitie is volledig in overeenstemming met onze strategie om specifieke activiteiten, zoals bankverzekeren, uit te breiden buiten de Benelux. Portugal is een aantrekkelijke markt, en één van de landen met het grootste groeipotentieel in West-Europa. Deze acquisitie geeft ons een unieke kans om onze groei in deze regio te versnellen, sneller dan bij organische groei mogelijk zou zijn. We verwachten binnen twee jaar een rendement op onze investering in de dubbele cijfers, hoger dan de kost van ons kapitaal. We kijken er naar uit om ons strategisch partnership met BCP verder te ontwikkelen op andere gebieden waar samenwerking in beider belang kan zijn."

Jardim Gonçalves, Voorzitter en CEO van Banco Comercial Português, voegt toe: " De samenwerking die vandaag werd aangekondigd is een belangrijke beslissing voor onze Groep. Het realiseert immers onze keuze om ons op de kern van retailbankieren te concentreren, terwijl we voor het bankverzekeren in Portugal een nieuwe strategische alliantie aangaan met een gekende internationale bank- en verzekeringsspecialist als Fortis. Het doel van deze samenwerking is belangrijke waarde te scheppen, want beide partners willen ten zeerste werk maken van een nog beter resultaat door de sterkten van beiden te combineren, in 't bijzonder de unieke marktpositie van Millenniumbcp en de deskundigheid op het vlak van cross-selling."

Beide partijen verwachten in de zeer nabije toekomst de definitieve documenten te kunnen tekenen. Afhankelijk van de goedkeuring van de toezichthoudende instanties zou de transactie voor het einde van 2004 gerealiseerd moeten zijn.

Millenniumbcp Fortis Insurance Group De nieuwe joint venture Millenniumbcp Fortis wordt de marktleider in levensverzekeringen in Portugal. In 2003 bedroegen de premie-inkomsten van BCP's bankverzekeringsactiviteiten EUR 1,3 miljard, waarvan EUR 1,1 miljard voor levensverzekeringen (een marktaandeel van 21%) en EUR 0,2 miljard voor Niet-leven. Millenniumbcp Fortis krijgt een interessante positie in Niet-levensverzekeringen (een aandeel in de totale markt van 4% en van 30% binnen het bankverzekeringskanaal), waaronder een leidende positie in ziektekostenverzekeringen. De technische reserves voor levensverzekeringen bedroegen eind 2003 EUR 5,8 miljard.

Banco Comercial Português (BCP) Banco Comercial Português is de grootste financiële groep in privébezit in Portugal, met totale activa ten belope van EUR 68,5 miljard, een netto-inkomen van EUR 438 miljoen in 2003 en van EUR 239 miljoen in de eerste jaarhelft van 2004, evenals een gecombineerde marktkapitalisatie van EUR 6,7 miljard (gewone aandelen en 2005 verplicht converteerbare deelbewijzen). De bank heeft een marktaandeel van 28% in kredietverlening en 22% in deposito's, en is marktleider in levensverzekeringen, investeringsfondsen, factoring, leasing en retail brokerage. De bank heeft meer dan 3 miljoen klanten in Portugal en meer dan 1.000 bankkantoren, die in de markt aanwezig zijn onder de merknaam Millenniumbcp. Daarenboven heeft het ook belangen in een aantal specifieke internationale activiteiten met een hoog groeipotentieel, zoals in Polen en Griekenland, en vormt het geheel op die manier een evenwichtige geheel van activiteiten.

Fortis
Fortis is een geïntegreerde financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 23,6 miljard (30/06/2004) en circa 53.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in die zij verder wil ontwikkelen en versterken. Onze strategie bestaat erin onze groeiplatformen verder uit te bouwen, uitgaande van de kwaliteit en de expertise die we in onze thuismarkt hebben ontwikkeld. We zullen ons concentreren op markten - zowel in Europa als wereldwijd - waarin we een competitief voordeel hebben en waarin duidelijk groei kan worden gerealiseerd, zoals in Bankverzekeren, Commercial Banking, Leasing en Factoring, Private Banking en Trust, en Asset Management. Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR programma in de Verenigde Staten.

Perscontacten:

Brussel:

32 (0) 2 565 35 84
Utrecht:
31 (0) 30 257 65 49
Investor Relations:

Brussel:

32 (0) 2 510 52 28
Utrecht:
31 (0) 30 257 65 46