Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

parlementaire stukken - Vermeende brief Al-Qa'ida aan VN

Vermeende brief Al-Qa'ida aan VN

20 juli 2004

Minister Remkes heeft op 19 juli de Tweede Kamer geïnformeerd over de vermeende brief aan de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, over een dreiging tegen Europese instellingen in Brussel en Den Haag. De brief is als hieronder bijgevoegd.
---

In aansluiting op de brief van 16 juli van mij en mijn ambtgenoot van Justitie aan uw Kamer over de beveiligingsmaatregelen met betrekking tot bepaalde concrete objecten en locaties deel ik u het volgende mede.

Op donderdag 15 juli werd in de media melding gemaakt van een brief, gericht aan de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, over een dreiging tegen Europese instellingen in Brussel en Den Haag. Naar aanleiding hiervan heeft de Nationaal coördinator bewaken en beveiligen (NCBB) aan de AIVD en het Nationaal informatieknooppunt (NIK) van het KLPD gevraagd hem te informeren over de achtergronden van de berichtgeving. Zeer kort nadat die vragen door de NCBB waren uitgezet werd mij diezelfde dag door de media om commentaar gevraagd. Ik heb daarop geantwoord dat de brief door de AIVD op zijn merites beoordeeld werd. Ik heb daarbij vooral het oog gehad op de mogelijkheid van een dreiging, veronderstellend dat de vermeende brief zou bestaan. Verder heb ik aangegeven dat de extra beveiligingsmaatregelen waartoe besloten was losstonden van de in de vermeende brief van Al-Qa'ida geuite dreiging tegen Europese instellingen in Brussel en Den Haag. Uit het onderzoek van de AIVD en het NIK is geen bevestiging gekomen van het bestaan van de vermeende brief.

Na de aanslagen in de Verenigde Staten van Amerika op 11 september 2001 en de aanslag in Madrid op 11 maart 2004, is er sprake van verhoogde terreurdreiging en zijn maatregelen getroffen en in voorbereiding genomen. Op vrijdag 9 juli 2004 zijn op basis van informatie van de AIVD maatregelen ingesteld, die betrekking hebben op concrete objecten en locaties. De door de AIVD verstrekte informatie gaf geen aanleiding tot algemene en/ of verdergaande beveiligingsmaatregelen. Het algemene dreigingsniveau voor heel Nederland is niet gewijzigd. Uw Kamer is hierover geïnformeerd bij brief van 16 juli. Er is thans geen aanleiding om verandering aan te brengen in de op 9 juli aangekondigde maatregelen.

Met deze brief heb ik tevens de schriftelijke vragen van 19 juli van de leden Van Bommel en Van der Ham over dit onderwerp beantwoord.

DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

J.W. Remkes

---

---

---

---