Gemeente Leeuwarden

Toename hogere inkomens in Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden
De gemeente Leeuwarden houdt sinds midden jaren negentig eens in de twee jaar de wijksignaleringssysteemenquête.

Statistiek en Onderzoek van de gemeente Leeuwarden heeft op basis hiervan de gegevens over de voornaamste bron van inkomsten van huishoudens op een rijtje gezet. Daarnaast is gekeken naar de ontwikkeling van het gemiddelde netto inkomen van de Leeuwarder huishoudens. Er is een duidelijke toename (tussen 1995 en 2003) van het aandeel huishoudens dat te kennen geeft als voornaamste bron van inkomen betaald werk te hebben en een daling van het aandeel huishoudens met als voornaamste bron van inkomen een bijstands- WAO of WW-uitkering. Opvallend zijn de wijzingen in de verdeling lage, midden en hoge inkomens.

Het aantal huishoudens met een hoog netto huishoudinkomen (meer dan EUR 2345 per maand, prijspeil 1-1-2004) is gestegen van 17% Leeuwarder huishoudens in 1995 naar 25% in 2003. In diezelfde periode nam het aantal huishoudens met een laag inkomen (tot EUR 1046 per maand, prijspeil 1-1-2004) af van 29% in 1995 naar 22% in 2003. De middengroep bleef bijna gelijk. Maar door de totale groei van het aantal huishoudens daalde haar aandeel licht, van 54% naar 52%. Deze inkomensklassen zijn door de jaren heen vergelijkbaar gemaakt door rekening te houden met loonstijgingen.

Of hiermee Leeuwarden relatief ook rijker is geworden ten opzichte van de rest van het land kunnen we niet vaststellen. Uit eerdere CBS-cijfers over de periode eind 1994-eind 2000 bleek de Leeuwarder stijging van de besteedbare inkomens gelijke tred te houden met die in het Noorden als geheel, maar achter te blijven bij de landelijke inkomensstijging. Voor de situatie na eind 2000 is het wachten op CBS-cijfers die de komende jaren zullen verschijnen. De hier gepresenteerde gegevens zijn ontleend aan een ruim uitgezette, twee jaarlijkse, schriftelijke enquête en doorvertaald naar de woningvoorraad. De uitkomsten zijn dan ook een benadering van de feitelijke situatie.